10:40 / 29.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Komunistička partija Kine dodijelila nagrade 'udarnicima'

Svečanost u povodu 100. obljetnice KP Kine

Svečanost u povodu 100. obljetnice KP Kine

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je članove Komunističke partije Kine da ostanu lojalni i nastave služiti narodu, prilikom ceremonije dodjele medalja časti, u sklopu obilježavanja stogodišnjice osnutka kineske vladajuće partije koja se slavi ovoga tjedna.

Ceremonija dodjele medalja održala se u pekinškoj Velikoj narodnoj dvorani, a emitirana je na nacionalnoj televiziji, dok se partija priprema za niz svečanosti povodom 100. godišnjice osnutka koje se formalno obilježava u četvrtak.

'Medalja 1. srpnja', čije je uvođenje obznanjeno 2017., a uručuje se po prvi puta, dio je Xijevih napora za promjenom imidža jedne od najsnažnijih političkih stranaka na svijetu. Medalja se dodjeljuje zbog "iznimnih doprinosa" partiji, a među 29 dobitnika su vojnici, radnici, umjetnici i znanstvenici.

Komunistička partija Kine imala je 2019. godine 91, 9 milijuna članova, što je 6, 6 posto ukupnog stanovništva zemlje, a na vlasti je od 1949. godine. Partija je, u sklopu jednotjednog obiježavanja svog osnutka, organizirala sinoć proslavu na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatom kao "Ptičje gnijezdo".

Partijski vođe i strani diplomati mogli su vidjeti program sastavljen od pjesama, plesova i predstava, kojima se hvali Komunistička partija Kine zbog toga što je dovela zemlje do statusa velike sile. Mračne strane partijske povijesti, poput gladi krajem 1950-ih, Kulturne revolucije u 1960-ima ili masakra na Trgu Tiananmen 1989., nisu se spominjale.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!