14:27 / 26.07.2018.

Autor: D.M./HRT

Konačna odluka: BiH neće izručiti Mamića

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mamić će tako pravomoćnost presude, prema kojoj je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, čekati na slobodi.
Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, konačna je odluka Žalbenog vijeća Suda BiH, kojom je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Mamić će tako pravomoćnost presude, prema kojoj je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, čekati na slobodi, u Bosni i Hercegovini.

Sud i tužiteljstvo BiH te Mamićeva obrana suglasni su kako Mamić ne može biti izručen jer je ugovor između BiH i Hrvatske o izručenju njihovih državljana potpisan u studenom 2012., a kaznena djela zbog kojih je Mamić osuđen i zbog kojih se traži njegovo izručenje počinjena su prije toga pa bi u njegovu slučaju to značilo retroaktivnu primjenu ugovora, što ne bi bilo zakonito.

Tužiteljstvo BiH je na ekstradicijskom ročištu 17. srpnja reklo kako bi Hrvatska slučaj Mamić trebala prepustiti bosanskohercegovačkom pravosuđu, što znači ili nastavak postupka u BiH ili slanje zahtjeva da Mamić kaznu izdržava u toj zemlji u slučaju pravomoćne presude.

Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!