Konačni rezultati izbora: Jedinstvena Rusija dobila 49,8%

21.09.2021.

12:36

Autor: P.F./Hina

Izbori u Rusiji

Izbori u Rusiji

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / Reuters

Iako je zabilježila neke gubitke, vladajuća Jedinstvena Rusija jasno je pobijedila na parlamentarnim izborima u Rusiji.

Konačni rezultati pokazuju da je ta stranka saveznica predsjednika Vladimira Putina osvojila 49,8% glasova, objavila je Središnja izborna komisija u Moskvi.

Komunisti su drugi s 18,9%, Liberalna demokratska stranka Rusije, krajnje desnog Vladimira Žirinovskog, osvojila je 7,5%, a Pravedna Rusija 7,4% glasova. U ruski parlament po prvi put je ušla stranka Novi ljudi, koja je dobila 5,3% podrške.

Jedinstvena Rusija ima gori rezultat nego prije pet godina kad je dobila 54,2% glasova, a komunisti su narasli s 13,3%. Sve stranke u novoj Dumi smatraju se bliskima Kremlju.

Oporbenim kandidatima predvođenima pritvorenom Alekseju Navaljnom zabranjeno je sudjelovati na izborima. Opozicija je kritizirala ove izbore, proglasivši ih prijevarom, a neovisni izborni promatrači naveli su tisuće nepravilnosti, piše njemačka agencija dpa.

Na izbore koji su trajali tri dana izašlo je 51,6% stanovnika s pravom glasa. Više od 110 milijuna glasača u Rusiji i inozemstvu bilo je pozvano da iziđe na glasanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!