Konaković: Najvažnije zaustaviti svađe u BiH i sa susjedima, slijedimo politiku EU-a

08.05.2023.

14:56

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je golemim iskorakom to što su nove vlasti u toj zemlji prestale s unutarnjim svađama i sukobima gradeći dobre veze sa susjedima i ubrzavajući europski put, što je, kako ističe, dovelo do toga da je BiH ponovno u središtu pažnje EU-a i svijeta.

- Najvažnija stvar koju smo uradili je da smo BiH vratili u fokus političke međunarodne scene. BiH je sada čimbenik na svim važnim mjestima, rekao je Konaković. Objasnio je da se u 100 dana otkako je imenovano novo Vijeće ministara susreo s brojnim regionalnim, europskim i svjetskim dužnosnicima.

- Poseban naglasak stavili smo na zemlje regije, što se nekima nije svidjelo. Kada često obilazite Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, ljudi to promatraju kao slabost, ocijenio je šef bosanskohercegovačke diplomacije. Prema njegovim riječima odnosi sa susjedima ne mogu se graditi stalnim provokacijama, svađama i sukobima.

Naveo je kako je sudjelujući na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru još jednom dobio potvrdu koliko su BiH, Hrvatska i Srbija međuovisne zbog robne razmjene, gospodarskih i drugih odnosa.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu u povodu 100 dana novog Vijeća ministara Konaković je kazao i kako se njegova prethodnica na toj poziciji Bisera Turković iz SDA prečesto bavila sukobima na Bliskom istoku, zbog čega su BiH mnogi zaobilazili.

Najavio je kako će BiH osnaživati svoje odnose s Europskom unijom te posve slijediti njezinu vanjsku politiku.

- U 2023. ona je 100 posto usklađena s vanjskom politikom EU-a. BiH će pratiti vanjsku politiku EU-a, istaknuo je.

Ministar vanjskih poslova BiH najavio je da će unutar zemlje nastojati riješiti svaki prijepor razgovorima u Banjoj Luci ili Mostaru kako bi se pomaknuli brojni reformski procesi.

- Ja ću umoriti sve svoje političke sugovornike u interesu kompromisa, rekao je.

Novi saziv Vijeća ministara čine ministri iz probošnjačke trojke, HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko SNSD-a Milorada Dodika. Po podacima koje je nedavno predstavila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, novi saziv državne vlade u 100 dana donio je 530 dokumenata koji su godinama stajali iz proteklih saziva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!