Koncertom Zagrebačkih solista u Sarajevu obilježen Dan državnosti Hrvatske

31.05.2022.

00:12

Autor: M.M./HRT/Hina

Koncertom Zagrebačkih solista u Sarajevu obilježen Dan državnosti Hrvatske

Koncertom Zagrebačkih solista u Sarajevu obilježen Dan državnosti Hrvatske

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Koncertom Zagrebačkih solista upriličenim pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Sarajevu je obilježen Dan državnosti, a hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić tom je prigodom poručio kako Hrvatska želi snažno podržati stabilnost te zemlje.

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH u povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske koncert Zagrebačkih solista organiziralo je u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom "Napredak" koje obilježava 120. obljetnicu djelovanja.

Veleposlanik Sabolić kazao je uoči koncerta kako se na ovaj način obilježava 30 godina od postignuća cilja kojemu su težile generacije Hrvata sada oličenog u samostalnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj.

Takva država, kako je istaknuo Sabolić, sada svojim djelovanjem ima snažni interes osigurati da cijela regija nastavi njenim putem odnosno da se približi euroatlantskim integracijama koje su jedini jamac trajne stabilnosti, posebice u turbulentnim vremenima kroz koje sada prolazi europski kontinent.

Poseban interes, kako je kazao, Hrvatska ima za stabilnost BiH koju vidi kao državu tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Predsjednik "Napretka" Nikola Čića kazao je kako se ovo društvo zalaže ne samo za očuvanje vrijednosti kulture Hrvata nego i za promicanje razumijevanja i dijaloga te kompromisa bez nametanja rješenja u BiH koji jedino mogu dovesti do trajnog povjerenja među narodima koji žive u toj zemlji.

Koncertu u znamenitoj sarajevskoj Vijećnici nazočili su brojni uzvanici među kojima su bili visoki dužnosnici BiH te Federacije, a zagrebački su glazbenici pod umjetničkom palicom svog koncertmajstora Sretena Krstića izveli djela Mozarta, Ivančića, Sorkočevića i Papandopula. Savršenu je izvedbu publika pozdravila burnim pljeskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!