22:00 / 01.01.2021.

Autor: I.Z./Hina

Kongres zaobišao Trumpov veto na proračun za obranu

Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Foto: - / REUTERS

Dokument je rezultat dugih pregovora i njime se posebno predviđa povećanje plaće zaposlenih u obrani za 3 posto.
Američki Kongres danas je na dosad neviđen način ponizio Donalda Trumpa velikom većinom zaobišavši njegov veto na proračun za obranu.

Senat je s 81 glasom "za" i 13 "protiv" na izvanrednoj sjednici 1. siječnja usvojio proračun od 740 milijarda dolara, unatoč "prigovorima predsjednika". S obzirom na to da je Zastupnički dom učinio isto u ponedjeljak, tekst je definitivno usvojen. Većina republikanskih zastupnika glasala je poput demokrata, usprotivivši se tako svojem šefu u smiraj njegova mandata, premda je on dosad uvijek bio ponosan na njihovu potporu.

Tijekom četverogodišnjeg boravka u Bijeloj kući, Donald Trump je devet puta upotrijebio veto protiv zakona donesenih u obama domovima. Dosad Kongres nikada nije uspio postići dvotrećinsku većinu potrebnu da ga nadjača. Pljuska Trumpu uslijedila je u trenutku kada sve više izabranih zastupnika iz njegove stranke priznaje njegov poraz na predsjedničkim izborima 3. studenog, što on sam još uvijek ne želi priznati.

Čelnik republikanskih senatora Mitch McConnell pozvao je svoje kolege da glasaju za proračun za obranu za 2021. godinu.

- Ovo je istodobno jamstvo da ćemo ostati u utrci s našim glavnim konkurentima poput Rusije i Kine, rekao je McConnell danas otvarajući raspravu.

- Ovo nam je i prigoda da podsjetimo američke vojnike i njihove obitelji da imaju našu potporu, dodao je utjecajni republikanski senator.

Dokument je rezultat dugih pregovora i njime se posebno predviđa povećanje plaće zaposlenih u obrani za 3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!