11:19 / 24.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Kontrola širenja covida u Kini utjecala na manji broj mrtvih od ostalih uzroka

ilustracija

ilustracija

Foto: Ilustracija / Pixabay

Broj smrtnih slučajeva u Kini je, ako se isključe oni koji se odnose na epicentar koronavirusa u Wuhanu, blago pao tijekom prva tri mjeseca 2020., što ukazuje na to da su nastojanja da se širenje COVID-19 stavi pod kontrolu utjecala i na smanjenje broja smrtnih ishoda od ostalih uzroka, pokazali su rezultati nove studije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su službene podatke iz matične knjige umrlih od 1. siječnja do 31. ožujka prošle godine, proučavajući razlike u sveukupnom broju umrlih i u broju smrti prouzročenih specifičnim uzrocima.

Stopa smrtnosti u Wuhanu, kineskome gradu u kojemu je prvi put identificiran SARS-CoV-2, u tom je razdoblju iznosila 1147 na 100.000 stanovnika ili 56 posto više od očekivanog, pokazali su rezultati studije objavljeni u srijedu u časopisu Britanske udruge liječnika BMJ.

No izvan područja Wuhana stopa smrtnosti iznosila je 675 na 100.000 stanovnika i bila je niža od očekivane stope od 715, pošto su zatvaranja smanjila broj smrtnih slučajeva od ostalih uzroka, poput uobičajenih upala pluća ili prometnih nesreća, pokazalo je istraživanje.

- Čini se da su odluka o zatvaranju i posljedične promjene u ponašanju stanovništva, poput nošenja zaštitnih maski za lice, povećane higijene, održavanja fizičke distance i ograničenja putovanja, zapravo polučile neplanirane prednosti za zdravlje stanovnika, povrh smanjenja širenja koronavirusa, rekao je Zhengming Chen, profesor epidemiologije na Oxfordu i jedan od autora studije.

Čini se da je riječ o dugoročnom utjecaju. Naime, službeni podaci pokazuju da su u prosincu 2020. evidentirana 542.172 slučaja obolijevanja od zaraznih bolesti, u odnosu na 1,7 milijuna u prethodnoj 2019. I broj smrtnih slučajeva bio je manji. U prosincu 2019. iznosio je 2636, a u istome mjesecu lani 2379.


Povećan broj smrti od siječnja do ožujka 2020. 

Studija je pokazala i da je u razdoblju od siječnja do ožujka 2020. u Wuhanu evidentirano oko 6000 više smrtnih slučajeva, uključujući i 4573 slučaja smrti prouzročenih upalom pluća, od čega je većina bila povezana s covidom.

Dodatnih 1400 smrtnih slučajeva koji se ne povezuju s covidom, vjerojatno su posljedica otežanog pristupa bolničkoj skrbi, stoji u izvješću.

Službeni broj smrtnih slučajeva od posljedica COVI-19 u kopnenom dijelu Kine iznosi 4636, od čega je 83,5 posto ili 3869 smrtnih slučajeva zabilježeno u Wuhanu. Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Sjedinjenim Državama ovaj je tjedan prešao 500.000.

Službeni Peking odbacuje tvrdnje po kojima je prijavio manji broj slučajeva zaraze i smrti od posljedica COVID-19.

No po američkom istraživanju koje se odnosi na podatke o uslugama kremiranja u Wuhanu, objavljenima u lipnju prošle godine, postoji mogućnost da je zapravo umrlo 36.000 ljudi ili 10 puta više od službeno prijavljenih brojeva.

I lokalne studije ukazuju na to da je broj zaraženih koronavirusom mogao biti daleko veći nego što se isprva mislilo.

Prošli je mjesec grupa stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije, nakon jednomjesečne istrage u Wuhanu izvijestila da je koronavirus mogao cirkulirati i ostalim kineskim regijama prije nego što je prvi put identificiran početkom 2020. godine, no nema dokaza o drugim velikim žarištima u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!