Konvoj kamiona u glavnom gradu Novog Zelanda po uzoru na Ottawu

08.02.2022.

07:27

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Prosvjed vozača kamiona u Ottawi

Foto: Patrick Doyle / REUTERS

Konvoj kamiona i kampera blokirao je ulice oko parlamenta u novozelandskom glavnom gradu Wellingtonu u prosvjedu protiv zdravstvenih mjera, po uzoru na višednevnu blokadu kanadske prijestolnice Ottawe.

Poruke poput "vratite nam slobodu" i "prisila nije pristanak" mogu se vidjeti na vozilima. Prosvjed je miran, a policija je objavila da nema uhićenja ni većih incidenata.


Premijerka Jacinda Ardern rekla je da nema namjeru razgovarati s osobama koje u sudjeluju u prosvjedu. Istaknula je da je većina građana Novog Zelanda podržala vladin program cijepljenja.


- Cijepljeno je 96 posto Novozelanđana, što nam omogućuje da danas živimo s manje ograničenja, rekla je premijerka za Radio Novi Zeland.


Na Novom Zelandu cijepljenje protiv bolesti COVID-19 obvezno je za zaposlene u javnim sektorima poput zdravstva, policije, obrazovanja i obrane. 


Potvrda o cijepljenju potrebna je za ulazak u restorane i sudjelovanje na sportskim događajima ili vjerskim obredima. Nije obvezna za korištenje javnog prijevoza, ulazak u trgovine, škole i pristup zdravstvenim uslugama.


Konvoj kamiona i kampera u Wellingtonu inspiriran je onim u kanadskoj prijestolnici Ottawi. 

Prosvjed koji već 11 dana blokira Ottawu nazvan je "Konvoj slobode". Počeo je kao otpor obveznom cijepljenju vozača kamiona koji prelaze američko-kanadsku granicu, a pretvorio se u pokret protiv zdravstvenih mjera, ali i premijera Justina Trudeaua.


- To mora prestati, rekao je Trudeau u ponedjeljak na izvanrednoj raspravi u parlamentu nakon što je tjedan dana proveo u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.


- Ovo je priča o zemlji koja je prošla kroz pandemiju tako što je bila ujedinjena, a nekoliko ljudi koji viču i mašu svastikom ne definiraju tko su Kanađani, rekao je kanadski premijer koji nije ostao odgovarati na pitanja zastupnika.


Trudeau je s obitelji premješten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga, a konzervativci ga smatraju krivcem za podjelu u zemlji.


- Kada će se premijer prestati skrivati, pojaviti se pred Kanađanima, pokazati malo vodstva i popraviti nered koji je napravio?, pitala je u ponedjeljak u parlamentu privremena čelnica Konzervativne stranke Candice Bergen, koja je i sama podržala prosvjede.


Višednevni prosvjedi u glavnom gradu uglavnom su mirni, ali stanovnici središta Ottawe žale se na zvuk sirena i učestalo trubljenje pa je kanadski sudac donio privremenu zabranu trubljenja u centru glavnoga grada. Policija je zaplijenila tisuće litara goriva kako bi suzbila prosvjede.


Gradonačelnik Jim Watson u ponedjeljak je zatražio da se Ottawi pošalje dodatnih 1800 policajaca, a i šef policije toga grada pozvao je u pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!