15:43 / 03.11.2020.

Autor: Alenka Marina/Agenda/HTV/IMS

Konzervativci protiv liberala u Poljskoj

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Foto: - / REUTERS

Ulicama poljskih gradova već danima odjekuje nezadovoljstvo novim ograničenjem prava na pobačaj.
Ulicama poljskih gradova već danima odjekuje nezadovoljstvo novim ograničenjem prava na pobačaj.

Pobačaj je jedna od tema zbog koje su Poljaci odavno podijeljeni. Godinama se vode žestoke rasprave, no nikada se nije upadalo u crkve i ometalo bogoslužje kao sada. Napadaju se i spomenici pape Ivana Pavla Drugog, kojega mnogi Poljaci smatraju svecem.

➡️ Poljaci prkose virusu tražeći pravo na pobačaj
➡️ Poljska: Kaczynski brani sudsku odluku o pobačaju
➡️ Poljakinje ustale protiv gotovo potpune zabrane abortusa

Vlada poziva građane na prekid prosvjeda. Zbog rastućeg broja slučajeva zaraze koronavirusom, Poljska se nalazi pred urušavanjem zdravstvenog sustava.

Povod prosvjeda odluka je Ustavnog suda kojom se drastično ograničava pravo na pobačaj. Mnogima je sporan i način na koji se do njega došlo. Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda zaobišla je parlamentarnu proceduru i zahtjev za izmjenom zakona izravno uputila Ustavnom sudu. On je postojeći zakon, koji je dopuštao pobačaj u slučaju teških deformacija ploda, proglasio neustavnim. Vladajući su prezadovoljni odlukom Ustavnog suda.U Poljskoj je pobačaj bio dopušten od 1993., i to do 12. tjedna trudnoće u slučajevima ugroze života žene, silovanja i teških oštećenja ploda. Od 2000 legalnih prekida trudnoće prošle godine, gotovo 98% bilo ih je zbog teških oštećenja ploda. S druge strane, oko 120.000 Poljakinja odlazi u Njemačku i Slovačku prekinuti trudnoću.

Protivnici pobačaja tvrde da je svaki život vrijedan i nema nijednog razloga zašto bi netko imao pravo odlučiti o životu drugog.

One žene koje su osobno doživjele traume gubitka djeteta, potresene su odlukom Suda.

Ustavni sud u Poljskoj je neovisan, no sporan je način na koji je imenovana većina sudaca. Vladajući su brzopotezno umirovili više sudaca i postavili svoje pristaše. Sporne su i stalne izmjene zakona kojim se narušava neovisnost sudstva i vladavina prava.

Prema anketi lista Gazete Wyborcze, gotovo 60 posto Poljaka protivi se odluci Ustavnog suda o najnovijem ograničenju pobačaja. Usto, Poljska je najavila i izlazak iz Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama. 

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!