09:44 / 10.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Korona zaobišla Turkmenistan: činjenična ili državna istina?

Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Foto: - / REUTERS

Turkmenistan, jedna od rijetkih zemalja koje je covid-19 poštedio, nastavlja organizirati javne skupove, no stručnjaci dvoje u službene tvrdnje bivše sovjetske republike koja nije naučila javno priznati loše vijesti.
Turkmenistan, jedna od rijetkih zemalja koje je covid-19 poštedio, prema izjavama dužnosnika, nastavlja organizirati javne skupove, no stručnjaci dvoje u službene tvrdnje bivše sovjetske republike koja nije naučila javno priznati loše vijesti.

Država središnje Azije, jedna od najzatvorenijih i najautoritanijih na planetu poput Sjeverne Koreje, Turkmenistan je na veliko proslavio Svjetski dan zdravlja 7. travnja.

Kao da ne postoje propisi socijalne distance i kućne izolacije nametnute milijardama ljudi u svijetu, turkmenski dužnosnici provozali su se, svi jednako odjeveni, biciklom kroz prijestolnicu Ašgabat veličajući zdrav način života.

Predsjednik Gourbanguli Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja koji se voli  snimati u sportskim trenucima, na taj dan i sam je vozio bicikl zajedno s podređenima, a zatim su i projahali gradom, a što je sve zabilježila televizijska kamera.

Istodobno su se učenici vratili u škole nakon proljetnih praznika.

Sve te inicijative doimaju se paradoksalnima u vrijeme kada vlasti donose mjere u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa.

Nogometni savez je, kao i svugdje u svijetu, odgodio nogometno prvenstvo "u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije".

Predsjednik je u travnju pozvao "sve stanovnike da se testiraju" na koronavirus, a objavljen je i poseban telefonski broj putem kojeg se Turkmenci mogu upoznati s mjerama zaštite od epidemije covida-19.

Proturječje

Promatrači te zatvorene zemlje ne čude se jer takvo naizgled proturječno ponašanje svojstveno je paternalističkom govoru šefa države.
- Uvijek se nastoji istaknuti da predsjednik dobro upravlja zemljom i da se skrbi za zdravlje Turkmenaca, kaže Ruslan Mjatjev, Turkmenac koji živi u emigraciji te iz Europe vodi internetski portal "Alternativne vijesti iz Turkmenistana".

Tako se s jedne strane čuje da je policija zaustavila vozače na kontrolnim točkama kako bi im izmjerila temperaturu, a s druge strane organiziraju se skupovi na kojima je organizatoru zadnja briga spriječiti prenošenje koronavirusa, kaže Mjatjev.

Smatra malo vjerojatnim da u Turkmenistanu nema nijednog slučaja zaraze covidom-19, pa za ilustraciju govori da službeni Ašgabat tvrdi kako u državni nitko nije zaražen HIV-om.

- Međutim, osobno poznajem Turkmence s AIDS-om, govori.

Kate Mallinson, znanstvenica u programu Rusija i Euroazija u think-tanku Chathamm House, kaže da Turkmenistan još funkcionira po modelu iz doba Sovjetskog Saveza u kojem je prvi potez bio prilkriti težinu krize kada ona izbije.

- Oni još boluju od "černobilskog" mentaliteta i ne žele priznati da postoje loše vijesti", rekla je podsjetivši kako je dulje vrijeme nekadašnji SSSR nastojao sakriti razmjere nuklearne katastrofe.

Turkmenistan, koji jako ovisi o izvozu svoje nafte, još se nije oporavio od krize i 2014., slažu se stručnjaci, no službeni Ašgabat tvrdi da je u 2019. gospodarski rast iznosio 6,2 posto.
Stoga ni gospodarska kriza nastala zbog pandemije koronavirusa ne može zaobići Turkmenistan, koji glavninu prihoda ostvaruje izvozom prirodnog plina, a a Kina mu je glavni kupac.

Turkmenistanu "će velik udarac nanijeti ekonomsko usporavanje u svijetu izazvanom pandemijom zbog pada tečaja ugljikovodika", kaže Mallinson, koja istodobno jako dvoji da će turkmenistanska vlada to priznati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!