12:40 / 02.04.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Svijet se bori s novim valom koronavirusa

default error photo

Svijet se bori s novim valom pandemije izazvane koronavirusom. Od njegove pojave potkraj 2019., potvrđena je zaraza kod više od 130 milijuna ljudi. Broj preminulih prešao je 2,8 milijuna, a dosad se oporavilo gotovo 105 milijuna. Jedno od najvećih svjetskih žarišta i dalje su Sjedinjene Države, a stanje je izrazito loše i u Južnoj Americi.

U najvećem brazilskom gradu Sao Paulu ubrzano se premještaju posmrtni ostaci iz starih grobova kako bi se stvorilo mjesta za preminule od posljedica zaraze koronavirusom. Protekli tjedan u Brazilu je svakodnevno umiralo u prosjeku 3 tisuće ljudi, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji i to je četvrtina svih smrtnih slučajeva na svijetu. Dnevno je bilo oko 75 i pol tisuća novih slučajeva zaraze.

- U Brazilu je situacija iznimno teška. Niz država je u kritičnom stanju, bolnice u cijeloj zemlji preplavljene su pacijentima, rekla je Maria van Kerkhove, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije.

Nakon Sjedinjenih Država i Brazila epidemijom najpogođenija zemlja je Indija. Danas su izvijestili o gotovo 82 tisuće novih slučajeva zaraze. To je najveći dnevni broj u proteklih šest mjeseci.

Mnoge indijske države razmatraju uvođenje novih, strožih mjera ograničenja.

Čile na mjesec dana zatvara granice, veći dio zemlje je u lockdownu. Iako imaju jednu od najvećih stopa cijepljenja na svijetu, cjepivo je primilo oko 35 posto stanovništva, bilježe porast broja novih slučajeva zaraze.

- Cjepivo postaje alternativni način izlaska iz ovog problema, ali postaje uzrokom drugog. Trijumfalna poruka da smo zemlja koja najbrže cijepi, da ćemo steći imunitet prije svih, pa nam na tome čestitaju i iz svijeta, ljudima šalje poruku da se mogu opustiti. No problem je kako se građanima predstavlja potencijal rizik kada je riječ o cjepivu, rekao je Claudio Castillo, stručnjak za javno zdravstvo sveučilišta u Santiagu.

Jučer je Čile imao najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije, gotovo 8 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!