13:22 / 13.11.2020.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik 1/B.A./HRT/Hina

Koronavirus i dalje nezaustavljiv, Austrija se sprema za potpuno zatvaranje

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Ukupni broj zaraženih koronavirusom u svijetu od početka pandemije prešao je 53 milijuna.
Ukupni broj zaraženih koronavirusom u svijetu od početka pandemije prešao je 53 milijuna. Preminulo je 1,3 milijuna ljudi. Broj zaraženih najbrže se povećava u Europi. U Srbiji su uvedene kazne od 40 eura za nenošenje zaštitne maske, a Slovenija je znatno postrožila mjere u borbi protiv virusa.

➡️ Koronavirus - Preminule 43 osobe, 3056 novozaraženih
➡️ Beroš: Ovako više ne može
➡️ Fibroza pluća kao posljedica Covida

U Austriji se uvode strože mjere koje uključuju i zatvaranje maloprodaje i daljnja ograničenja socijalnih kontakata, javljaju austrijski mediji u petak prenoseći da je u zemlji zabilježen novi rekord od 9586 novozaraženih koronavirusom u prethodna 24 sata.

Predsjednik i dopredsjednik vlade Sebastian Kurz i Werner Kogler, ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer i ministar zdravstva Rudolf Anschober obratit će se u subotu građanima kako bi ih informirali o novim mjerama, javlja internetska stranica dnevnika Oberösterreichische Nachrichten iz Linza.


Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Povjerenstvo za praćenje mjera i razvitka pandemije je, kako nadalje javlja ovaj dnevnik, još u četvrtak preporučilo prelazak na tzv. tvrdi lockdown, koji uključuje zatvaranje objekata maloprodaje koji nisu presudni za temeljnu opskrbu građana kao i objekte uslužnih djelatnosti.

Za razliku od proljetnog zatvaranja, škole i vrtići trebali bi ostati otvoreni.

Vlada je prilikom uvođenja aktualnih mjera zatvaranja, koje su na snagu stupile 3. studenog, najavila da će nakon deset dana iznova vrednovati epidemiološko stanje, prema čemu će biti donesena odluka o novim mjerama.

Ministar zdravstva Anschober kritizirao je u četvrtak ponašanje građana Austrije u trgovinama.

- Zabrinjavaju me slike mase ljudi u trgovačkim centrima, gužvi i zajedničkih konzumacija hrane i pića, rekao je Anschober.

Dosadašnje mjere, koje su uključivale zatvaranje restorana i zabranu održavanja manifestacija, nisu dale očekivane rezultate. Zabrana u uslužnim djelatnostima vjerojatno će se odnositi na kozmetičke salone, salone za masažu i slično, ali se još ne zna hoće li se odnositi i na frizerske salone. Zabrana u trgovini prije svega će se odnositi na velike trgovačke centre.

U Austriji je trenutno na snazi policijski sat od 20 sati do 6 sati ujutro.

Niz novih drastičnih mjera u Sloveniji

Slovenija od danas ima novi niz drastičnih mjera jer se broj novozaraženih ne smanjuje. Jučer je preminula čak 41 osoba.


Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

- U iduća dva tjedna škole i vrtići ostaju zatvoreni. Nastava će se odvijati putem interneta, a vrtići će biti samo u hitnim situacijama otvoreni. Zaustavljamo sav javni prijevoz, uključujući i rad autoškola, rekao je Tomaž Gantar, slovenski ministar zdravstva.

Vrtoglave brojke i u Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori s desecima preminulih.

Švedska je zahvaćena drugim valom covida i stanje je potpuno drugačije nego u proljeće, priznaje glavni epidemiolog Anders Tegnell. Ni nakon osam mjeseci Šveđani nisu osigurali kolektivni imunitet. Jučer je registrirano više od 4600 novozaraženih. Broj preminulih od bolesti COVID-19 puno je viši od zemalja u skandinavskoj regiji.

Francuska ima blagi pad broja novozaraženih, ali vrtoglavi porast bolničkog liječenja.

- Posljednjih nekoliko dana svakih 30 sekundi bilježimo po jednu hospitalizaciju, a svake tri minute na reanimaciju primamo pacijente, 40% njih mlađe je od 65 godina, rekao je francuski premijer Jean Castex.

Hoteli umjesto turista primaju bolesnike

Sedam dana nakon novog lockdowna u Velikoj Britaniji srušen je crni rekord s više od 33.400 novih slučajeva. To je gotovo 40 posto više nego tjedan dana prije. Preminule su 563 osobe.


Foto: REUTERS/Phil Noble

Bavarski ugostitelji dosjetili su se kako omogućiti rad i prihod ugostiteljima, a ljudima osjećaj nadolazećeg Božića. Odgovor su našli u drive-in božićnom sajmu.

- Bila je spontana ideja zbog drugog zaključavanja. Mislio sam kako je obližnji drive-in kafić, zašto ne bi i drive-in božićni sajam? Za pripremu nam je trebalo tjedan dana, rekao je organizator božićnog sajma u Landshutu Patrick Schmidt.

Hoteli u talijanskoj regiji Lazio umjesto turista primaju COVID-bolesnike jer u bolnicama više nema mjesta. Od 800 ponuđenih kreveta u Rimu, polovina ih je već popunjena. Za jedan krevet ugostitelji dobiju 30 eura, a za pacijente se skrbi medicinsko osoblje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!