22:02 / 01.05.2020.

Autor: Željko Raić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Koronavirus izazvao probleme u Južnoj Americi

Foto: REUTERS/Gustavo Graf

Foto: REUTERS/Gustavo Graf

Foto: - / REUTERS

Epidemija se sve brže sa sjeverne Zemljine polutke premješta na južnu, posebice u Južnu Ameriku. Brazil posljednjih dana bilježi više od 6 tisuća novooboljelih dnevno, Peru po tri tisuće.
Epidemija se sve brže sa sjeverne Zemljine polutke premješta na južnu, posebice u Južnu Ameriku. Brazil posljednjih dana bilježi više od 6 tisuća novooboljelih dnevno, Peru po tri tisuće. Stanje bi u tom dijelu svijeta dodatno mogla pogoršati iznimno teška gospodarska i politička situacija, kao i loši zdravstveni sustavi.

Politički nestabilna Južna Amerika posljednjih nekoliko tjedana proživljava prvu krizu. Širenje virusa nezaustavljivo je, a čini se da vladajuća politička elita u gotovo svim zemljama nema pravi odgovor na pandemiju. Najbolji primjer tomu, komentar je brazilskog predsjednika na vijest da je u zemlji više od 6 tisuća mrtvih.

 - Što ja da radim? Pa nisam ja čudotvorac, govori Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila.

Velika nezadovoljstva vladinom politikom u borbi protiv korone i u Peruu. Ondje je već tjednima na snazi karantena, pa su tisuće radnika iz provincije zarobljene u glavnom gradu. U pokušaju probijanja blokade dogodili su se i  krvavi sukobi.

- Pravila karantene se moraju poštovati, makar ih na to natjerali i silom, naglašava Max Iglesias, zapovjednik Nacionalne policije Perua.

Velik problem s koronavirusom vlada i u području Amazonije. Lokalne poglavice tvrde kako nitko od liječnika mjesecima nije bio u njihovim selima.

Lupanjem po loncima većina se Argentinaca pobunila protiv odluke vlade, da zbog nedostatka zatvorskih čuvara, izazvanih problemima vezanih uz pandemiju, puste na slobodu tisuće zatvorenika.

- Uopće nema kriterija koga će puštati. Koliko ja znam, na slobodi će završiti i ubojice i silovatelji, govori Camilo Juarez, prosvjednik.

I Čile koji ima 15 tisuća zaraženih te više od 200 mrtvih, nema pravu politiku u borbi protiv koronavirusa. Unatoč protivljenju zdravstvenih službi - vlada je dopustila otvaranje trgovina.

- Morali smo otvoriti trgovinu. Nemamo od čega živjeti - uskoro bismo mogli počeli gladovati, naglašava Mario Zacarias, voditelj trgovine.

Južna Amerika tempirana je bomba - tvrde strani stručnjaci. Loša organizacija medicinskih službi i nedostatak zaštitne opreme - recept su za katastrofu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!