11:59 / 26.06.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik u podne/HRT/IMS

Koronavirus: Najveći porast bilježi Brazil, najteže ipak u SAD-u

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Svijet se brzo približava broju od 10 milijuna zaraženih koronavirusom. Već tri dana broj dnevno oboljelih prelazi 160 tisuća, a najveći porast bilježi Brazil.
Svijet se brzo približava broju od 10 milijuna zaraženih koronavirusom. Već tri dana broj dnevno oboljelih prelazi 160 tisuća, a najveći porast bilježi Brazil.

Ipak, najteže je u Sjedinjenim Državama u kojima je najviše umrlih i najviše zaraženih. Prema nekim izvješćima stvarni broj zaraženih Amerikanaca mnogo je veći od službeno potvrđenog.

Sjedinjene Države ponovno se susreću s alarmantnim scenarijem zaraze koronavirusom. Prema Centru za kontrolu bolesti istinski je broj pacijenata 10 puta veći od onog objavljenog u javnosti i Covidom 19 možda je već zaraženo 20 milijuna Amerikanaca.

- Broj slučajeva zaraze se povećava, time i broj hospitaliziranih, a onda se drastično popunjavaju jedinice intenzivne njege, kaže Unaih Shah, izvršni direktor Zavoda za javno zdravstvo okruga Harris, Teksas.

U južnim državama već nema dovoljno bolničkih ležajeva. Arizona je zaustavila neke operacije, kako bi oslobodila dovoljno mjesta za pacijente.

- Jedinice intenzivne njege danas imaju manje kapaciteta nego jučer. U upotrebi su i svi ostali bolnički resursi,  kazao je Doug Ducey, guverner Arizone.

Neke savezne države, Florida, Kalifornija, ali i Texas, koji je prvi ukinuo mjere izolacije i počeo otvarati ekonomiju, sada ih zaustavlja. Samo u posljednja 24 sata tamo je potvrđeno novih 6 tisuća zaraženih, 47 je podleglo bolesti, više nego tijekom cijelog lipnja.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje tvrdi kako je velik broj zaraženih - rezultat  prevelikog broja testiranja.

- Da nismo htjeli testirati ili da nismo testirali, ne bismo imali slučajeve zaraze. Ali imamo slučajeve jer testiramo. Broj umrlih se smanjuje. Imamo jednu od najnižih stopa smrtnosti. Obavili smo nevjerojatan, povijesni posao, riječi su pak Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a.

Do sada je Covidu 19 podleglo 124 tisuće Amerikanaca. Brazil je nakon Amerike s više od milijun i 200 tisuća zaraženih i 55 tisuća preminulih druga zemlja na svijetu po broju žrtava.

S dnevnim prosječnim porastom od gotovo 35 tisuća zaraženih vodi na listi Latinoameričkih država u kojima trenutačno vlada dramatični porast zaraze. U Meksiku je samo jučer covidu-19 podleglo 736 zaraženih.

"Amazonski Trump", kako brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zbog mnogih sličnosti s njegovim kolegom sa sjevera zovu, a koji od samog  početka izbijanja pandemije zanemaruje njezinu ozbiljnost, sada po nalogu suda u javnosti mora nositi masku.

Priznao je i kako postoji mogućnost da je zaražen Covidom-19, te da će se morati podvrgnuti testiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!