Koronavirus ne posustaje, strahuje se od novog zatvaranja

12.10.2020.

18:37

Autor: I.D./Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Iz većine europskih zemalja stižu nove loše vijesti. Broj zaraženih nezaustavljivo raste, baš kao i nezadovoljstvo građana, koji su saznali da njihove vlade pripremaju nove restrikcije.
Diljem Europe koronavirus ne posustaje. Zbog novih rekorda u broju novozaraženih, neke zemlje pooštravaju mjere i uvode potpune zabrane kretanja. Najteže je u Češkoj i Španjolskoj, a čini se da je Bavarska novo europsko žarište. ➡️ Novih devet žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, Podgorica može biti zatvorena
➡️ Belgija bi do kraja tjedna mogla imati 10.000 zaraženih dnevno
➡️ Italija će zabraniti privatne zabave, među novim mjerama protiv Covida-19

Iz većine europskih zemalja stižu nove loše vijesti. Broj zaraženih nezaustavljivo raste, baš kao i nezadovoljstvo građana, koji su saznali da njihove vlade pripremaju nove restrikcije.

- Varaju nas, rade od nas budale, oduzimaju nam sve vrijednosti koje imamo. Jedini im je uspjeh to što su Španjolsku bacili na koljena, kazao je Jaime Ros, konzultant iz Madrida.

U strahu od posljedica drugog vala talijanska vlada zabranila je privatne zabave te ograničila broj osoba na svadbama i sprovodima. Današnjih 5.000 novooboljelih bilo je upozorenje za većinu Rimljana.

Na koronavirus pozitivna su još četiri člana vatikanske Švicarske garde. No to nije spriječilo Svetog Oca da nastavi sa svojim obvezama, iako pri tome ne nosi masku, što zabrinjava njegove suradnike.

U Francuskoj su najveći problem bolnički kapaciteti. Neki dijelovi zemlje - zbog broja oboljelih - uskoro bi mogli biti u potpunoj karanteni.

München je novo središte zaraze u Njemačkoj. Uvode se nove mjere, kao što su obvezno nošenje maske i ograničavanje okupljanja.

- Moramo utjecati na naše građane i njihovo ponašanje kako situacija ne bi izmaknula kontroli, kao što je to u Španjolskoj ili Francuskoj. Nećemo dopustiti novu potpunu blokadu, izjavio je Markus Soeder, bavarski premijer.

Ni Česi ne žele novu karantenu, ali od sutra neki objekti zatvaraju vrata - bazeni, centri za fitness, dok se u svim kafićima i restoranima skraćuje radno vrijeme.

Posljednjih nekoliko dana Češka obara neslavne rekorde. Samo u petak imali su gotovo 9.000 novozaraženih. Podsjetimo, Češka ima malo više od deset milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!