09:52 / 29.12.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik 3/IMS/HTV

Koronavirus nije zaustavio migrante, balkanska ruta i dalje "živa"

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

Iako se mislilo da je pandemija izazvana koronavirusom zaustavila migrante, balkanska ruta, službeno zatvorena još 2016., i dalje je aktivna.
Iako se mislilo da je pandemija izazvana koronavirusom zaustavila migrante, balkanska ruta, službeno zatvorena još 2016., i dalje je aktivna. Samo je u Srbiji 6 tisuća migranata, većina njih u kampovima koje nadzire vlast. Oni neevidentirani snalaze se kako znaju, na putu u bolji život.

Pobjegli su s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije. Malo srbijansko selo u općini Gornji Milanovac njihova je privremena baza, iz nje planiraju put na obećani Zapad. U Majdanu je posljednjih mjeseci broj stanovnika - utrostručen. Na 180 njih dolazi 450 migranata!

- Cilj mi je teritorij Europske unije, još ne znam koja zemlja. Pokušavamo se probiti dalje na zapad preko Rumunjske i Mađarske ili preko BiH i Hrvatske. Ali mnogo je problema na tom putu, kaže Fahradi, migrant iz Maroka.

Uđu li u Rumunjsku, hrle u Mađarsku. Zaobilazeći ogradu koju je Orban podignuo na granici sa Srbijom...

- Pokušao sam proboj samo jednom, bez uspjeha. Ovdje u selu živim sad već mjesec dana. Nema sanitarija, ponekad nešto i pojedem, kaže Mahmood, migrant iz Sirije. 

U Majdanu spavaju u napuštenim starim kućama i štalama, ali provaljuju i u novije kuće. Stoga i poruke na dvorišnim vratima - Vlasnik je u kući, ne ulazite!

- Mora čovjek biti lud da izdrži, to je čista istina. Znaš, ima puno njih. U svaku praznu kuću uđu. Sva sreća da još ne ulaze gdje stanujemo, kaže Abraham Rudolf, stanovnik Majdana.

Malo zapadnije priča je slična, obavezni likovi isti.

Dok se bosanskohercegovački političari prepiru čija su odgovornost ovi nesretnici, a nakon što je kamp Lipa kod Bihaća izgorio ili su ga najvjerojatnije zapalili sami migranti nezadovoljni odlukom o njegovu privremenom zatvaranju, više od tisuću njih cvokoće na bosanskoj hladnoći. Nakon požara ostalo je čitavo samo nekoliko polufunkcionalnih šatora.

- Šatori, u kojima nema grijanja, mogli bi se urušiti na nas zbog velike količine snijega na njima. U jednome živi više od 500 ljudi. Ovdje nema doktora. Ako umremo zbog pothlađenosti, tko će biti odgovoran? Vlada BiH ili UN?, kaže Sajid Ali, migrant iz Afganistana.

- Četiri dana smo već bez struje i vode. Još važnije, bez krova nad glavom, dodaje Sajit, migrant iz Pakistana.

Nakon što je kamp postao zgarište prekriveno snijegom, neki od njih zaputili su se kroz šumu prema hrvatskoj granici. Ali policija ih je vratila. Posljednjih dana trude se samo dočekati jutro živi.

Iako je pandemija COVID-a bacila u drugi plan humanitarnu krizu na vanjskim granicama Europske unije, tzv. balkanska ruta itekako je živa... 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!