19:59 / 22.10.2020.

Autor: Kristina Pešić/T.V./Dnevnik/HRT

Koronavirus se nezaustavljivo širi diljem svijeta

Foto:  REUTERS/Valentyn Ogirenko

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Foto: - / REUTERS

Zaraženo je više od 41,5 milijuna ljudi, a raste i broj umrlih. Neslavni dnevni rekordi obaraju se i u Europi, posebno u nama susjednim zemljama. Slovenija koja ima 1663 novozaraženih, zatvara se na najmanje tjedan dana.
Koronavirus se nezaustavljivo širi diljem svijeta -  zaraženo je više od 41,5 milijuna ljudi, a raste i broj umrlih. Neslavni dnevni rekordi obaraju se i u Europi, posebno u nama susjednim zemljama. Slovenija koja ima 1663 novozaraženih, zatvara se na najmanje tjedan dana.

Dok se građani navikavaju na policijski sat, slovenska vlada najavljuje od subote nove, strože mjere. Zatvaranje trgovina, restorana, hotela, vrtića, uz neke iznimke, za početak na tjedan dana.

Puste ljubljanske ulice i kafići upućuju na to da su građani svjesni ozbiljnosti situacije, ali i da se s do sad uvedenim mjerama ne slažu svi.

Neće dodatno pooštravati mjere ni u Srbiji, kao ni u BiH, u kojoj je gotovo 1000 novozaraženih i 20 umrlih.

U hrvatskoj bolnici u Novoj Biloj, samo jedan liječnik Odjela interne medicine nije pozitivan na koronavirus. Zato je dio pacijenata pušten kući, dio je prebačen u Travnik, a zaraženi su ostali u COVID ambulanti. - Na žalost, upravo nam se događa ono što nismo željeli i na što smo cijelo vrijeme ukazivali, a to je da će biti problem ako se virus uvuče u bolnicu među zdravstvene djelatnike. Na žalost, to se i desilo pored svih epidemioloških mjera koje smo provodili, kaže Mladen Čuturić, zamjenik ravnatelja Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić", Nova Bila.

U Italiji, koja u posljednjih tjedan dana bilježi oko 10 tisuća zaraženih na dan, žarišta su Lombardija i Pijemont na sjeveru te Lazio i Kampanija na jugu.

- Imamo još samo desetak slobodnih kreveta na Odjelu intenzivne njege, ostali su puni. Možemo reći da se virus najviše širi među članovima obitelji, uključujući mlade. Prosječna dob oboljelih je između 50 i 60 godina, kaže Antonio Marchese, ravnatelj bolnice Casalpalocco, Rim.

S dolaskom hladnijeg vremena, talijanske dnevne brojeve prvi put sustiže i Njemačka. Broj zaraženih raste u svim dobnim skupinama. Francuska i Španjolska prve su pak europske zemlje s više od milijun zaraženih.

Kad se Florentina zarazila na proslavi svog 99. rođendana, njezina se unuka najviše bojala da će završiti sama na intenzivnoj njezi.

- Odlučili smo proslaviti rođendan na terasi jednog kafića. Svi smo, kao i baka, skinuli maske kako bismo nešto popili i pojeli, ali nitko osim nje nije poslije razvio simptome, priča unuka Noelia Valle. Baka se, srećom, brzo oporavila i vratila igranju s praunukom.

Švedska, koja se od početka nosi s pandemijom na svoj način, ukinula je izolaciju za starije od 70 godina. Do sad su morali izbjegavati javna mjesta, ali zbog niže stope zaraze u odnosu na ostatak Europe, od sad će živjeti prema istim pravilima kao i ostali građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!