Koronavirus se širi među ilegalnim migrantima u BiH

17:18 / 04.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Migranti u BiH

Migranti u BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Centri za smještaj ilegalnih migranata postaju nova žarišta koronavirusa u BiH, objavila je u nedjelju međunarodna organizacija koja se brine o izbjeglicama. 

Uz probleme koje BiH ima sa zaštitom svojih građana, kriza se komplicira jer je sve veći broj zaraženih među više od osam tisuća ilegalnih migranata.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), jedna od međunarodnih organizacija koja se skrbi o njima, objavilo je da je do 12. ožujka u izolaciji bilo tisuću migranata u kampu u Velikoj Kladuši.

Testiranjima je potvrđeno 137 pozitivnih slučajeva, a ostali su izolirani kako bi se spriječilo širenje zaraze.

- Svi evidentirani slučajevi su blagi ili asimptomatski, a svi koji imaju pozitivan test izolirani su u kampu. Ovo je žarište nesretna posljedica kritične situacije s koronavirusom u BiH, stoji u priopćenju DRC-a.

Koronavirus je otkriven i kod migranata u kampu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, no ondje stanje nije tako loše kao u Kladuši. Zaražene migrante smještaju u posebni šator gdje su pod zdravstvenim nadzorom.

U BiH je u nedjelju potvrđeno manje od tisuću novih slučajeva i 84 umrlih. U petak je bilo 2154 novozaraženih, najviše u jednome danu od početka epidemije u ožujku prošle godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!