09:08 / 26.02.2020.

Autor: I.Z./T.V./Hina

Koronavirus se u svijetu sada širi brže nego u Kini

Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Foto: - / REUTERS

Širenje koronavirusa u Italiji poprima zabrinjavajuće razmjere, nakon sjevera, prvi slučajevi zaraze zabilježeni su i na jugu zemlje. Broj umrlih popeo se na 12.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je građanima da zbog koronavirusa izbjegavaju putovanja u Italiju koja nisu nužna, odnosno da izbjegavaju sva putovanja u regije Lombardiju, Veneto, Emiliju Romagnu, Pijemont i Lazio. Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su i u nekoliko europskih zemalja. Koronavirus se u svijetu sada širi brže nego u Kini.

Italija, u kojoj je dosad umrlo 12 ljudi u epidemiji koronavirusa, objavila je u srijedu navečer da je u zemlji ukupno 424 osoba zaraženo, prema podacima Civilne zaštite koje prenose svjetske novinske agencije.

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali precizira da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila. Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka veljače - par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

- Tri pacijenta koji su bili pozitivni na koronavirus su izliječeni. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva, rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spalanzani u Rimu. Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole.

- Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi, istaknuo je Borelli.


● U Francuskoj ima 18 oboljelih i dvije osobe su preminule. Osamnaesti slučaj je zabilježen u srijedu navečer, a radi se o supruzi pacijenta hospitaliziranog u Annecyju. Francuska je pozvala svoje državljane da odgode putovanja na sjever Italije, dok učenici koji se vraćaju iz Kine, Singapura, Južne Koreje i talijanskih Lombardije i Veneta ne smiju po povratku 14 dana izlaziti iz  kuće.

● U Grčkoj je u srijedu zabilježen prvi slučaj, a radi se o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno putovala u sjevernu Italiju. Vlada je u srijedu usvojila odredbu koja predviđa privremenu zabranu kretanja u i iz zemalja zahvaćenih epidemijom kao i zatvaranje škola i dvorana.

● U Austriji su oboljeli jedna mlada žena koja je radila na recepciji hotela u Innsbrucku i njezin partner nakon čega je u karantenu stavljeno 12 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s njima.

● Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je provoditi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik gripi u sklopu sustava ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije.

● Nakon novih šest slučajeva zaraze koronavirusom, ministar zdravstva Jens Spahn je u srijedu upozorio na to da se Njemačka nalazi na početku epidemije.

Objasnio je kako u međuvremenu više nije moguće pratiti lance zaraze što je novost kad su u pitanju zaraze koronavirusom u Njemačkoj. Kaže da je mogućnost da epidemija zaobiđe Njemačku "mala".

● Sjeverna Makedonija potvrdila je prvi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o jednoj ženi koja se nedavno vratila kući iz Italije, objavio je u srijedu ministar zdravstva Venko Filipče. Njezino je stanje stabilno.

Žena, makedonska državljanka, zatražila je liječničku pomoć rano u srijedu.
U zemlju se iz Italije vratila kombijem. Ostali putnici iz tog vozila se testiraju, rekao je ministar.

● U  Srbiji nema zaraženih koronavirusom, ali poduzimamo sve neophodne mjere i opredijelili smo se za potpuno otvoren pristup pa će ministarstvo zdravstva dva puta dnevno objavljivati sve relevantne podatke o epidemiološkoj situaciji, priopćio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

●  U Iranu 19 osoba je preminulo, a 139 osoba je zaraženo koronavirusom, objavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva te zemlje.

Iran ima najveći broj preminulih osoba izvan Kine gdje se virus i pojavio krajem 2019.

●  Kuvajtsko ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je broj potvrđenih slučajeva zaraze u toj zemlji porastao na 18 nakon što je otkriveno šest novih i radi se o državljanima Kuvajta koji su putovali u Iran.
Gotovo sve zemlje koje graniče s Iranom tijekom vikenda ili su zatvorile granicu prema toj zemlji ili uvele putne restrikcije.

●  Tajland je u srijedu objavio da su dijagnosticirana tri nova slučaja, pa je sada ukupni broj zaraženih u toj zemlji porastao na 40.

● Južna Koreja objavila je da je u srijedu evidentirano novih 284 slučajeva koronavirusa među kojima je i američki vojnik stacioniran u blizini grada Daegua, epicentra zaraze u toj zemlji.

U Južnoj Koreji sada je ukupno 1261 zaražena osoba.  Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska jučer izvijestile o prvim slučajevima zaraze koronavirusom, koji je najvjerojatnije prenesen iz Italije,  i Alžir i Brazil javljaju o prvim mogućim slučajevima prijenosa virusa iz Italije.
Foto: Thomas Peter, Reuters

Foto: Thomas Peter, Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!