20:55 / 24.02.2020.

Autor: B.A./Hina

Koronavirus: Slovenija spremna zatvoriti granice, Srbija spremna za najcrnji scenarij

Marjan Šarec (Foto: Srđan Ilić/PIXSELL)

Marjan Šarec (Foto: Srđan Ilić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Crna Gora podigla je u ponedjeljak stupanj pripravnosti zbog koronavirusa s niskog na umjeren
Zemlje u hrvatskom susjedstvu pripremaju se za eventualnu pojavu koronavirusa unutar njihovih granica, a slovenski premijer Marjan Šarec poručio je da su spremni i zatvoriti granice ako se pojača rizik unosa koronavirusa.

- Svi testovi na koronavirus u Hrvatskoj negativni
- Zabrinjavajuće širenje koronavirusa u Italiji

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević pokušat će organizirati koordinirano poduzimanje mjera protiv pojave i sprječavanja širenja koronavirusa budući da je u toj državi i ovo pitanje koje predstavlja globalnu prijetnju u nadležnosti dva entiteta.

Vlasti Federacije BiH poduzele su u ponedjeljak pojačane mjere nadzora na granici i unutar entiteta zbog opasnosti od pojave koronavirusa te sprječavanja eventualnog širenja, iako do sada nije zabilježen nijedan takav slučaj, dok istodobno iz RS-a nisu objavili da su poduzeli bilo kakve mjere s tim u svezi.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) naložene su snažnije mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva COVID-19, kako bi se kroz kontrolu osoba s kojima su bili u kontaktu poduzimale mjere za daljnje sprječavanje širenja virusa. To podrazumijeva 'ulazni screening' za putnike koji dolaze s područja Kine, što je prošireno i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana. Krizni stožer je zbog sigurnosti učenika i nastavnika preporučio otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih izleta u Italiju.

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija spremna i zatvoriti granice ako se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenski mediji.

Slovenija, u kojoj za sada nema slučajeva infekcije novim koronavirusom, intenzivno se priprema na mogućnost izbijanja prvih slučajeva, osobito s obzirom na velik broj inficiranih zadnjih dana u Italiji, gdje je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva. U ponedjeljak je u tijeku zasjedanje tajništva Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje će razmotriti trenutačnu situaciju i potrebu poduzimanja mjera za slučaj da dođe do prijenosa virusa u Sloveniju, o čemu će obavijestiti  javnost.

Nacionalni Institut za javno zdravlje i ministarstvo zdravstva u svojim informacijama, koje stalno ažuriraju, navode da novog koronavirusa u Sloveniji za sada nema, ali da rizik postoji. Kako prenose slovenski mediji, za mogućnost izbijanja epidemije koronavirusom pripremaju se i zdravstvene ustanove pa je na infektološkoj klinici predviđeno dvadeset postelja, te još deset u odjelu intenzivne njege Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani.

Voditelj Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr. Goran Stevanović rekao je da su u Srbiji spremni za najcrnji scenarij u slučaju širenja korona virusa, ali da se nadaju da toga neće doći. Potvrdio je da je uveden inspekcijsko-epidemiološki nadzor za sve građane koji dolaze iz Italije.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije dosad je urađeno devet testova na koronavirus i svi su bili negativni, a u karanteni je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru "Diamond Princess" i njihovo opće stanje je dobro, potvrdio je Stevanović.

Dvoje srbijanskih građana, koji su nedavno doputovali iz Yokohame, s japanskog kruzera na kojemu se proširila zaraza koronavirusom, nije u izolaciji, već u privremenoj karanteni pod pojačanim nadzorom.

A Crna Gora podigla je u ponedjeljak stupanj pripravnosti zbog koronavirusa s niskog na umjeren. 

- Građanima Crne Gore se ne zabranjuju putovanja u ona područja Italije koja su pogođena koronavirusom ali im se treba ukazati na ozbiljnost situacije ... te im se savjetuje da ne putuju ako nije nužno, priopćio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

Crnogorske zdravstvene vlasti pod zdravstveni nadzor stavili su sve putnike iz aviona koji je u ponedjeljak doletio iz Bologne u Podgoricu.

U ponedjeljak je objavljeno i da crnogorski državljanin, član posade kruzera Diamond Princess koji se već tjednima nalazi u japanskoj luci Yokohama, nije zaražen koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!