16:03 / 29.05.2020.

Autor: M.M./Hina

Koronavirus: U Rusiji porast umrlih, Turska i Poljska popuštaju mjere

Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Foto: - / REUTERS

Rusija danas bilježi rekordan porast smrtnih slučajeva, a Indija najveći broj novooboljelih otkako je počela popuštati mjere.
Rusija danas bilježi rekordan porast smrtnih slučajeva, Indija najveći broj novooboljelih otkako je počela popuštati mjere, dok Turska od ponedjeljka otvara kafiće i restorane, a Poljska sredinom lipnja nogometne stadione za gledatelje. 

- Broj novozaraženih u Moskvi najniži u više od mjesec dana   

U Rusiji je porastao broj smrtnih slučajeva na 232, rekordan dnevni broj umrlih, nakon što danima ta brojka nije prelazila 200, a vlasti su počele razmatrati popuštanje uvedenih mjera koje su nanijele štete gospodarstvu.

Moskva, u kojoj je polovica zaraženih koronavirusom u Rusiji, najavila je da će se u ponedjeljak ponovno otvoriti neprehrambene trgovine, a stanovnicima dopustiti šetnju u određenom razdoblju dana.

Ruski ministar sporta Oleg Matišin pozdravio je odluku tamošnjih zdravstvenih vlasti da se dozvoli prisutstvo gledatelja, iako u manjem broju, na utakmicama prve ruske nogometne lige kada se prvenstvo nastavi 21. lipnja.

- Važno je da se nogometno prvenstvo nastavi s gledateljima iako ih neće biti mnogo. Gledao sam utakmice njemačke Bundeslige i čitavo je ozračje čudno kada nema ljudi na tribinama. Nema dovoljno emocija, kazao je Matišin.

Ruski zdravstveni stručnjaci odlučili su kako će po nastavku prvenstva biti dopušten ulazak gledatelja, ali samo do 10 posto kapaciteta stadiona.

Rusija je s 387.000 zaraženih treća najpogođenija zemlja nakon Sjedinjenih Država i Brazila, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Indija pak bilježi porast novooboljelih otkako je zemlja počela popuštati mjere. Zaraženo ih je 7.466 u posljednja 24 sata, a umrlo je 175 zaraženih, što je ukupno 4.797 umrlih, te je po ukupnom broju smrtnih slučajeva Indija prestigla susjednu Kinu.

Unatoč porastu zaraza, Indija popušta mjere te ponovno uspostavlja zračni promet.

U Turskoj se ponovno otvaraju džamije pa se diljem zemlje ponovno nakon dva mjeseca, mogu održavati zajedničke dnevne molitve. One će se, međutim, odvijati na otvorenome, gdje vjernici mogu održavati fizičku distancu. Trebaju nositi masku i ponijeti vlastitu prostirku za molitvu. Ako je nemaju, dobit će u džamiji prostirku za jednokratnu upotrebu.

Turska od ponedjeljka ukida zabranu putovanja u 15 najpogođenijih provincija i gradova, uključujući glavni grad Ankaru i financijsko središte Istanbul. Mjera izolacije bit će na snazi samo vikendom.

U ponedjeljak se ponovno otvaraju kafići, restorani, parkovi, bazeni, teretane i muzeji, a koncerti na otvorenom bit će dozvoljeni do ponoći. Noćni klubovi ostaju zatvoreni. Zaposlenici javnih službi vraćaju se na posao, a vrtići počinju s radom. Domaći letovi trebali bi se nastaviti 4. lipnja.

Turska bilježi od 160.000 zaraženih i gotovo 4.500 umrlih u pandemiji koronavirusa.

Poljska će 19. lipnja omogućiti djelomičan povratak navijača na nogometne stadione, ali oni će moći popuniti maksimalno četvrtinu stadionskih kapaciteta, najavio je premijer Mateusz Morawiecki nekoliko sati uoči nastavka poljske nogometne lige.

Liga se nastavlja nakon 80 dana pauze zbog pandemije koronavirusa i do 19. lipnja utakmice će se igrati iza zatvorenih vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!