19:02 / 14.07.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Koronavirus u susjedstvu: Najbolje u Sloveniji, najteže u Srbiji

U BiH među zaraženima je i predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

U BiH među zaraženima je i predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nije realno očekivati da će virus jednostavno nestati, kao ni da ćemo imati cjepivo u sljedećih nekoliko mjeseci, poručuju iz WHO-a.
Situacija s koronavirusom u našem je susjedstvu raznolika. Najpovoljnija je u Sloveniji, gdje je danas zabilježeno 10 novooboljelih, pa je aktivnih slučajeva sada 260.

U Bosni i Hercegovini ponovno rast. Danas je novozaraženih 189 - dvostruko više nego jučer, ali i znatno manje nego potkraj prošlog tjedna, kada ih je bilo više od 300. Aktivnih slučajeva imaju više od 3700.

Najteže je i dalje u Srbiji. Broj novooboljelih ponovno je narastao. Imaju ih 344, a aktivnih je slučajeva više od četiri i pol tisuće. U toj je zemlji preminulo još 13 osoba.

O ozbiljnosti situacije u Srbiji dovoljno govori podatak da je samo u Beogradu u posljednja 24 sata testirano 3225 osoba, kaže tamošnji ministar zdravstva. Pacijenti su mlađi, u dobi između 30 i 50 godina, s teškom kliničkom slikom pa epidemiolozi zasad ne daju optimistične prognoze.

- Mi imamo i dalje situaciju da su Covid-ambulante i respiratorni centri pod velikim pritiskom, što znači još uvijek ima onih s respiratornim tegobama od kojih se stalno otkivaju novi i novi zaraženi, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Ponovno uvođenje policijskog sata ne razmatra se, ali očekuje se obvezno nošenje maski i u zatvorenim prostorima i na otvorenome te zabrana svih okupljanja.

Sljedeći bi dani usto trebali pokazati kako su prosvjedi utjecali na epidemiološku sliku.

U BiH među zaraženima je i predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić, inače jedan od osumnjičenih u aferi vezanoj za nabavu respiratora iz Kine. S obzirom na to da je u Srebrenici sudjelovao na Maršu mira, pozvao je da se testiraju i njegovi suradnici i novinari.


Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U cijeloj zemlji dvostruko je više zaraženih nego dan prije.

- Držim distancu zbog toga što sam dolazim iz Njemačke pa smo gore naučeni. U Banja Luci to uopće nije ozbiljno prihvaćeno, kaže jedan građanin.

- Mi sebi više ne možemo dozvoliti luksuz, ni kao pojedinci, ni kao društvo, da ovaj broj ide gore. Mi ovaj broj moramo hitno spustiti jer prijeti nam kolaps kako zdravstvenog sustava, tako i financijskog i privrede, upozorio je Gojko Arežina iz Klinike za plućne bolesti, Banja Luka.

Nije realno očekivati da će virus jednostavno nestati, kao ni da ćemo imati cjepivo u sljedećih nekoliko mjeseci, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Broj oboljelih u svijetu skočio je za više od milijun u pet dana.

- Nećemo se u dogledno vrijeme vratiti na ono staro normalno, ali imamo putokaz kako kontrolirati bolest i nastaviti živjeti, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Posljednja istraživanja pokazuju da je oko 5,5 milijuna Amerikanaca ostalo bez zdravstvenog osiguranja zbog gubitka posla tijekom pandemije.

Zbog rasta broja novozaraženih i novih restrikcija, Predsjednik Donald Trump kritizira epidemiologe, posebno dr. Faucija, čije mjere proglašava prestrogima i preskupima.

- Imam dobre odnose s doktorom Faucijem, vrlo je draga osoba, iako se ne slažem uvijek s njim. Zatvorio sam granicu za one iz Kine vrlo rano. Doktor će priznati da je to bila dobra odluka, rekao je Trump.

Iz Latinske Amerike stiže vijest o 57 zaraženih argentinskih mornara koji su proveli 35 dana na moru. S obzirom na to da su prije isplovljavanja svi bili zdravi, za sad još nije poznato kako su se zarazili.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!