18:26 / 18.08.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik 2/B.A./HRT

Koronavirus u svijetu: Raste udio zaraženih mlađih od 50 godina

Ilustracija: REUTERS/Ciro De Luca

Ilustracija: REUTERS/Ciro De Luca

Foto: - / REUTERS

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 22 milijuna ljudi, a umrlih je 779 tisuća.
U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 22 milijuna ljudi, a umrlih je 779 tisuća. Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta je jer širenje potiču mlađe osobe. Pritom mnogi i ne znaju da su zaraženi, što predstavlja opasnost za starije i ranjive skupine.

COVID-19 - najnovije informacije

Nikoga ne treba kriviti jer želi živjeti normalnim životom, ali mladi nisu nepobjedivi u borbi s koronavirusom. O tome danas u Ženevi govori epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije.

- Ljudi, čak i oni mladi, teško obole. Mladih ima i na odjelima intenzivne skrbi. I oni umiru od ovog virusa, rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije.

Udio mlađih od 50 godina koji su zaraženi koronavirusom globalno raste.

- Epidemija se mijenja. Širenje novog koronavirusa potiču ljudi u dobi od 20 do 40 godina. Mnogi ne znaju da su zaraženi, imaju veoma blage simptome ili ih uopće nemaju pa nesvjesno prenose virus, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za zapadni Pacifik.

To posebno ugrožava ranjive skupine. Stručnjaci vjeruju da zemlje azijsko-pacifičke regije ulaze u novu fazu pandemije. Zaraza se ponovno širi u zemljama koje su virus imale pod nadzorom.

- Kao globalna populacija, nismo ni blizu razini imuniteta potrebnog za zaustavljanje prijenosa ove bolesti. Trebamo se usredotočiti na ono što možemo da suzbijemo prijenos, a ne živjeti u nadi da će imunitet krda biti naš spas, rekao je Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije.

Ugledni singapurski stručnjak za zarazne bolesti upozorava na mutaciju novog koronavirusa koji je, kaže, sve češći u Europi.

- Možda je dobro da je virus zarazniji, ali istodobno je i manje smrtonosan, rekao je Paul Tambyah, predsjednik Međunarodnog društva za infektivne bolesti.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije apelira na sprječavanje nacionalizma povezanog s cjepivom.

- Nacionalizam je pogoršao pandemiju i poveo u potpuni neuspjeh globalnog sustava opskrbe. Neke zemlje bile su bez važnih zaliha, na primjer opreme za zdravstvene djelatnike koji su se bavili hitnim slučajevima. Ključno je da zemlje ne ponavljaju iste pogreške, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rusko ministarstvo zdravstva danas medijima šalje snimke ubrzane proizvodnje cjepiva u moskovskom institutu Gamaleja. Ruski prečac u proizvodnji cjepiva mnoge zabrinjava, a mnoge druge ne sprječava da cjepivo naruče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!