18:25 / 12.05.2020.

Autor: Danko Družijanić/Branka Slavica/Dnevnik/IMS/I.D./HRT

Koronavirus u svijetu: Učinci popuštanja mjera

-

-

Foto: - / -

Španjolske regije popuštaju mjere, ali ne jednakim tempom. Slabljenje restrikcija u Njemačkoj dovelo je do ubrzanijeg širenja zaraze. U SAD-u predsjednik širi optimizam.
Pet pacijenata oboljelih od koronavirusa poginulo je u bolnici u Sankt Peterburgu kada se na jedinici intenzivne njege - zapalio respirator. Rusija je inače treća zemlja u svijetu po broju zaraženih. Brojne europske zemlje istodobno nastavljaju s popuštanjem restriktivnih mjera.

- Sve o koronavirusu


Španjolske regije popuštaju mjere, ali ne jednakim tempom. Otprilike polovina stanovništva sada živi pod ublaženim mjerama, jedan dio pod djelomično blažim, no glavni grad Madrid jedini je zadržao potpunu blokadu.

Granice lokalne samouprave sada dijele obitelji i prijatelje, dok mnogi u Madridu žive uza sva ograničenja, drugi, u susjednoj regiji, uz blaže mjere.

- Moj brat sada živi u fazi jedan. Mogu doći do mosta i gledati ga otamo, ja u Madridu, on u Guadalajari, rekao je Oscar, stanovnik regije Madrid.

Ima i onih odsječenih od svojeg doma, u starim obiteljskim kućama izvan grada.

- Inače živimo u Madridu, ali još ne možemo onamo. Možemo u Guadalajaru ili gdje god, ali ne doma, rekla je stanovnica Madrida Soccoro.

Otvaraju se ugostiteljski objekti, ali održivost je neizvjesna.

Njemačka: Zaraza se ubrzanije širi

Slabljenje restrikcija u Njemačkoj dovelo je do ubrzanijeg širenja zaraze.

Minimalno je premašen koeficijent 1, pa sada svaki zaraženi u prosjeku prenese virus na više od jedne osobe.

No, stručnjaci zasad nisu zabrinuti, iako ističu da je potrebno pridržavati se svih preporuka.

SAD: Predsjednik širi optimizam

U SAD-u su preminule gotovo 82 000 osoba, no drugi je dan otkako dnevna crna statistika bilježi manje od 900 umrlih.

Mjere se nastavljaju popuštati, tvornice se otvaraju, a to se nagrađuje i na Wall Streetu, rastom indeksa. Predsjednik širi optimizam.

- Oživit ćemo svoju ekonomiju i bit ćemo veličanstveni! Ovo ćete često čuti od mene, jer će se i dogoditi. Idemo prema trećem kvartalu, a u četvrtom ćemo imati pozitivne rezultate. Vrlo dobre. A iduća godina, mislim da će biti jedna od dosad najboljih!, izjavio je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Glavna osoba zadužena za borbu protiv koronavirusa u SAD-u i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci - dao je iskaz u američkom Senatu kako bi se utvrdile sve okolnosti izbijanja epidemije u zemlji, ali i kako bi iznio svoju procjenu uoči najavljenog otvaranja gospodarstva.

Fauci je u utorak upozorio Kongres da će za razvoj i stavljanje na tržište cjepiva protiv novog koronavirusa "trebati još neko vrijeme" bez obzira na pomoć savezne vlade u njegovoj proizvodnji.

Senatskom odboru za zdravstvo je rekao da bi, s obzirom na tu činjenicu, napori nacije u borbi protiv virusa i Covida-19, bolesti koju izaziva, trebali biti "usredotočeni na dokazane javnozdravstvene prakse ograničavanja i ublažavanja" širenja zaraze.

Upozorio je da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije te je pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

O svemu je više za središnji Dnevnik HRT-a iz Washingtona izvijestila dopisnica Branka Slavica. Pogledajte videozapis.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!