18:30 / 28.08.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik 2/B.A./HRT

Koronavirus u svijetu: Visoke kazne za nenošenje maske

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: - / REUTERS

U Parizu je uvedeno obvezno nošenje maski na svim javnim površinama. Kazna za nenošenje je 135 eura.
I dalje raste broj zaraženih koronavirusom diljem svijeta - sada ih je gotovo 24 milijuna 800, a umrlih je 838 tisuća. Mnoge europske zemlje zbog povećanja broja novozaraženih ponovno uvode strože mjere. Za nenošenje maske propisane su visoke novčane kazne.

Epidemija koronavirusa iz minute u minutu

Sudeći po predjesenskim trendovima, odjevni predmet sezone zasigurno će biti zaštitna maska. Sve više europskih država uvodi ih kao obvezne pripremajući se za hladnije razdoblje. 

- Moramo biti spremni na to da će idućih mjeseci biti teže. Tijekom ljeta uživali smo u slobodi i relativnoj zaštiti od aerosola jer smo više boravili na otvorenom. Sljedećih mjeseci radit će se na zadržavanju niskog postotka zaraze kada budemo provodili više vremena u zatvorenim prostorima: na poslu, u školi i kod kuće, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

U Parizu je uvedeno obvezno nošenje maski na svim javnim površinama, otvorenim i zatvorenim. Kazna za nenošenje je 135 eura. Novu mjeru popratila je vijest o više od 6100 novozaraženih.

- Moramo naučiti živjeti s virusom. Kao i vi, ni ja ne volim nositi masku, no moramo naučiti živjeti s njom. Neudobna je, živcira nas. Za nas južnjake socijalna udaljenost nije prirodna, nije dio naših običaja. Ali mislim da je razumno ograničenje koje moramo prihvatiti na određeno vrijeme jer omogućuje da usporimo cirkulaciju ovog virusa i oživimo ekonomsku aktivnost, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U Španjolskoj, koja ima najtežu epidemiološku sliku u zapadnoj Europi, ipak namjeravaju početi školsku godinu u rujnu. Sva djeca, od šest godina pa naviše, morat će pohađati nastavu s maskom na licu. Uvodi se i obvezno pranje ruku pet puta dnevno.

- Novim žarištem smatrat će se škola u kojoj se zabilježe tri slučaja zaraze, istaknuo je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa.

Proljetos ponajveća nacionalna žarišta - Belgija, Velika Britanija i Italija - zasad ne bilježe porast broja zaraženih koji bi se mogao uspoređivati s najtežim danima. Među regijama s posebno lošim trendovima Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je jugoistočnu Europu, u kojoj zemlje od Rumunjske i Grčke do Hrvatske statistički imaju lošije stanje nego u travnju. Za to vrijeme zemlja u kojoj se novi koronavirus pojavio, Kina, službeno živi neku paralelnu stvarnost: na milijardu i pol stanovnika jučer je prijavila osam, danas devet novih slučajeva. Pa ipak, maske su i dalje na licima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!