09:35 / 12.02.2020.

Autor: D.M./HRT/Hina

Koronavirus ubio 1113 ljudi, broj novozaraženih opada

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

U posljednja 24 sata umrlo je 97 osoba te je zabilježeno novih 2015 slučajeva zaraze.
Broj zaraženih koronavirusom u Kini dosegnuo je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1113, priopćile su vlasti u Pekingu. U posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo je 97 osoba te je zabilježeno novih 2015 slučajeva zaraze.

WHO: Koronavirus se službeno COVID-19
Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih
Hrvati na japanskom kruzeru su dobro
Koronavirus - pravo lice zaraze

Britanski znanstvenici s londonskog sveučilišta Imperial College počeli su s ispitivanjem cjepiva protiv koronavirusa. Pokusno cjepivo razvijeno je u laboratoriju u samo 14 dana zahvaljujući kineskim znanstvenicima koji su razmijenili ključne podatake s međunarodnom zdravstvenom zajednicom. Testiranje cjepiva na životinjama počelo je ovaj tjedan, a ako sve bude dobro, klinička ispitivanja na ljudima mogla bi početi ovog ljeta. Tada će se morati poduzeti druga faza ispitivanja cjepiva prije masovne proizvodnje.

A na japanskom kruzeru broj zaraženih koronavirusom porastao na 175, među njima zasad nije nijedan Hrvat. Istodobno je iz najveće singapurske banke DBS evakuirano oko 300 zaposlenika jer je jedan djelatnik zaražen. Na kruzeru "Diamond Princess", koji je u karanteni u Japanu, zaraženo je još 39 ljudi, među njima i jedan zdravstveni djelatnik, kažu u japanskom ministarstvu zdravstva. Kruzer je u karanteni već dva tjedna, tj. otkad je stigao u Yokohamu, južno od Tokija, 3. veljače, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu utvrđena zaraza virusom.

Novinska agencija Kyodo je citirajući ministarstvo zdravstva objavila da je od 39 slučajeva 10 zaraženih članova posade i 29 putnika, te da su odvezeni u bolnicu.

U singapurskoj najvećoj banci, nakon što je potvrđen virus kod jednog od djelatnika, svih 300 zaposlenika koji su radili na istom katu poslano je danas kući. Singapur je prije objavio 47 slučajeva zaraze novim virusom. Zaposlenik je testiran u utorak i danas je potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Voditelj stručnog tima Komisije Zhong Nansha prije je izjavio da bi epidemija koronavirusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do travnja. U provinciji Hubei, epicentru epidemije, u utorak je broj umrlih iznosio 94, a novooboljelih 1068, što je manje od oko 3 tisuće novooboljelih koliko je zabilježeno 4. veljače i najniže od 31. siječnja, kada je zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze. Čak i ako se ostvari njegova prognoza i epidemija uskoro bude suzbijena, koronavirus je već snažno pogodio kinesko gospodarstvo.

- Inkubacijsko razdoblje za koronavirus i do 24 dana

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko se popeo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novu bolest, kojoj je jučer nadjenula službeno ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma. Najavili su da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno za 18 mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!