14:00 / 26.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Koronavirus: Više od 3 milijuna slučajeva zaraze u Rusiji

Foto: Maxim Shemetov/REUTERS

Foto: Maxim Shemetov/REUTERS

Foto: - / REUTERS

3 milijuna slučajeva koronavirusa u Rusiji kojom hara drugi val zaraze, vlasti se još uvijek opiru karanteni na državnoj razini.
Rusija je u subotu prešla prag od 3 milijuna slučajeva koronavirusa u zemlji koju je svom snagom zahvatio drugi val zaraza, dok se vlasti još opiru karanteni na državnoj razini.

➡️ Argentina odobrila rusko cjepivo protiv Covida-19
➡️ Rusi Dodikovu ikonu vratili veleposlanstvu BiH

Prema službenim podacima koje su objavile vlasti Rusija sada ima 3.021.964 slučajeva Covida-19 i 54.226 umrlih. Zemlja, četvrta u svijetu po zahvaćenosti epidemijom, ima 29.258 novozaraženih i 567 umrlih u posljednja 24 sata.

Brojevi novih slučajeva zaraze i umrlih rekordni su svakog tjedna od početka zime, a najzahvaćenije su Moskva i njezina regija, kao i Sankt Peterburg. Stanje je također zabrinjavajuće u najsiromašnijim područjima koja su često slabo opremljena.

Službeni podaci koje su objavile ruske vlasti svjedoče o nižoj smrtnosti nego u zapadnoj Europi i u Sjedinjenim Državama, čime se mjesecima ponosi i ističe predsjednik Vladimir Putin.

On je prošlog tjedna ocijenio na godišnjoj konferenciji za novinare da je Rusija bolje upravljala pandemijom od Zapada. Međutim ruske vlasti nakon obdukcije ubrajaju u statistiku samo smrtne ishode čiji je glavni uzrok smrti Covid-19.

Ruska službena statistička agencija Rosstat je zabilježila u listopadu 2020. gotovo 50.000 više umrlih u odnosu na listopad 2019. Između ožujka i kraja listopada bilo je gotovo 165.000 smrti više u odnosu na 2019. što navodi na puno teže stanje od onog koje vlasti priznaju.

Vlada do sada odbija uvesti karantenu na razini čitave zemlje kako bi poštedjela gospodarstvo i računa na masovna cijepljenja Sputnikom V.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško je na državnoj televiziji u subotu ocijenio da je cjepivo "sigurno i učinkovito" za masovno cijepljenje i odobrio cijepljenje osoba starijih od 60 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!