15:54 / 16.08.2020.

Autor: Danko Družijanić/Vijesti/IMS/P.F./HRT

Koronavirusom zaraženo 21,6 milijuna, a umrlo više od 700.000 ljudi

-

-

Foto: - / -

Najviše zaraženih i umrlih je u SAD-u. U Europi se u kolovozu stanje pogoršalo u Češkoj gdje je već dva tjedna troznamenkasti porast broja novozaraženih.
U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 21,6 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 700.000. Najviše zaraženih i umrlih je u SAD-u. U Europi se u kolovozu stanje pogoršalo u Češkoj gdje je već dva tjedna troznamenkasti porast broja novozaraženih.

Posljednjih dana Češka ima oko 300 slučajeva dnevno, toliko nisu imali od početka travnja. Novo žarište je mjesto Tatina u pilsenskoj regiji. Nakon jednog obiteljskog druženja brojni su testirani bili pozitivni, pa su vlasti naložile testiranje cijelog sela. Odmah su donesene stroge mjere ograničenog kontaktiranja, svi događaji su odgođeni, lokali zatvoreni. 

Bosna i Hercegovina bilježi 228 novih slučajeva i čak devet smrtnih slučajeva. Svi umrli s područja su Federacije BiH.

Srbija je u 24 sata imala 211 novozaraženih i četvero mrtvih. Ondje od kraja srpnja bilježe pad broja slučajeva. Naime tada ih je, kao i u travnju, bilo i po 400-tinjak dnevno.

Italija je uvela testiranje svih putnika u zračnim lukama. U rimskoj luci Leonardo da Vinci pregledavaju se turisti koji se vraćaju s odmora, uglavnom iz Španjolske, Grčke, Hrvatske ili Malte. Italija posljednih dana bilježi blagi porast, ali daleko od dramatičnih brojeva.

Južna Koreja je u prvom valu koronavirusa imala uzorne mjere, no ponovno je pod naletom njegova širenja. Veliko žarište je crkvena zajednica prezbiterijanskih kršćana u glavnom gradu.

- Grad Seul će podnijeti tužbu protiv velečasnog Jun Kwang-Hoona i osoblja crkve Sarang Jeil u provinciji Seongbuk zbog kršenja Zakona o prevenciji zaraznih bolesti, rekao je v. d. gradonačelnika Seula Seo Jeong-Hyup.

I početkom godine žarište je bilo u jednoj vjerskoj skupini. No, brzo je sve stavljeno pod kontrolu i Južna je Koreja bilježila dvoznamenkaste brojeve novooboljelih. I posljednjih dana bilo bi tako da nije vjerske skupine koja ne mari za epidemiološke preporuke.

- Od ponoći je zabilježeno 267 novozaraženih. 237 ih je iz Seula, provincije Gyeonggi, gdje se virus ubrzano širi, rekao je ministar zdravstva Južne Koreje Park Neung-Hoo.

Australska država Victorija zabilježila je danas 16 mrtvih i 279 novooboljelih. Ipak, nastavlja padati broj i žrtava i zaraženih u tom dijelu Australije, koji je nedavno postao žarište.

Navodi se da su sve žrtve starije od 70 godina. Vlasti kažu da su stroge mjere karantene počele pokazivati rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!