12:29 / 01.02.2021.

Autor: HRT

Koronavirusom zaraženo više od 26 milijuna ljudi

ilustracija

ilustracija

Foto: Ilustracija / Pixabay

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 26 milijuna ljudi, samo u Europi više od 12 i pol milijuna. Broj preminulih od posljedica bolesti na Starom kontinentu je 738.573, a u svijetu 2.227.605 otkada je ured Svjetske zdravstvene organizacije u Kini upozorio na pojavu bolesti potkraj 2019. godine, navodi France presse. Nakon žestokih kritika Europska komisija postigla je sporazum s proizvođačem cjepiva AstraZenecom o isporuci dodatnih doza cjepiva.

Britansko-švedski proizvođač AstraZeneca dostavit će Uniji 9 milijuna dodatnih doza cjepiva u prvom tromjesečju. Ukupno bi do kraja ožujka trebalo biti isporučeno 40 milijuna doza, što je i dalje tek polovina od očekivane količine. Tvrtka bi, uz to, trebala proširiti proizvodne kapacitete u Europi.

- Ostvarili smo znatan napredak. Imat ćemo teško razdoblje u veljači i ožujku. U drugom tromjesečju dodat ćemo tvrtku Johnson & Johnson, a ostali proizvođači trebali bi prevladati početne teškoće, tako da očekujemo znatno veći broj doza cjepiva – poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Beroš: Prvi put nakon dugo vremena broj bolesnika ispod stotinu


Zbog zastoja u opskrbi nastao je spor Europske komisije s AstraZenecom, ali i s Velikom Britanijom, koju je taj proizvođač redovito opskrbljivao. Unija je čak razmatrala kontrolu izvoza cjepiva proizvedenog na svom teritoriju kako bi zaštitila vlastite zalihe. Von der Leyen o tome je razgovarala s britanskim premijerom.

- Rekao je da će dvije tvornice koje proizvode Astra Zenecino cjepivo redovito dostavljati Europi, kao što doze europskog cjepiva, primjerice BioNTechova odlaze u Veliku Britaniju. U ovom duhu zajedništva moramo se oduprijeti pandemiji – kaže Von Der Leyen.

Tim Svjetske zdravstvene organizacije, koji u Kini istražuje izvorno žarište pandemije, posjetio je Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Nakon što su izašli iz dvotjedne karantene u gradu Wuhanu provode terensko istraživanje u sklopu kojeg su do sada obišli bolnice, tržnice i izložbeni centar posvećen borbi protiv pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!