Samoodređenje vodi na izborima na Kosovu

14.02.2021.

08:47

Autor: HRT/Hina

Otvorena birališta na Kosovu

Otvorena birališta na Kosovu

Foto: Florion Goga / REUTERS

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo vodi na izvanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu s 46,50 posto glasova, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo (CIK) u Prištini na temelju trećine prebrojanih glasova. Demokratska partija Kosova je na drugom mjestu s 18,95%, a slijede Demokratski savez Kosova s 13,72% i Savez za budućnost Kosova s 8,87% osvojenih glasova.

Predstavnici Srpske liste, koja je na temelju prvih preliminarnih rezultata osvojila 3,66% glasova, već su proglasili pobjedu u enklavama s većinskim srpskim stanovništvom, navodeći da su tim glasovima osvojili svih 10 mandata koja im jamči kosovski ustav.

- Još jednom u nizu je podržana politika Aleksandra Vučića i Srpske liste. Osvojili smo 10, maksimalan broj mandata, potvrdio je dužnosnik Ureda za Kosovo srbijanskle vlade.

Izborne ankete, objavljene u Prištini poslije zatvaranja birališta u 19 sati, pokretu Samoodređenje Albina Kurtija davale su 53 posto glasova, a drugoplasiranoj Demokratskoj partiji Kosova 20 posto glasova.

Prema tim rezultatima Samoodređenje bi u parlamentu sa 120 zastupničkih mjesta moglo osvojiti 58 mandata.

Pokret Samoodređenje zamolio je svoje pristaše i građane Kosova da zbog pandemije koronavirusa i hladnog vremena ne izlaze na ulice slaviti pobjedu, javljaju prištinski mediji.

Daka: Izborni proces regularan

Predsjednica CIK-a Valdete Daka ocijenila je izborni proces regularnim, ustvrdivši da su zabilježeni manji incidenti beznačajni.

- Na temelju podataka općinskih izbornih povjerenstava s 2382 biračka mjesta, do 15 sati glasalo je 32,32 posto birača, rekla je Daka.

U uvjetima mjera ograničenja zbog pandemije koronavirusa, glasanje je omogućeno i osobama kojima su istekle osobne iskaznice, objavio je portal Kosovo online.


Po izvješćima beogradskih medija, izlaznost na sjeveru Kosova u općinama s većinskim srpskim stanovništvom, veća je od 50 posto - u Zubinom Potoku 63 %, Leposaviću 59 %, te u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice 55 %.

Srpsku zajednicu na Kosovu većinskim dijelom predstavlja Srpska lista, sestrinska stranka Srpske napredne stranke predsjednika Srbije Aleksadra Vučića, koju podupire službeni Beograd.

Srpska lista računa da će osvojiti svih 10 madata koliko, po kosovskom ustavu, pripada srpskoj zajednici u Skupštini Kosova sa 120 zastupničkih mjesta.


Mlađa bi generacija političara mogla profitirati

Stanovnici Kosova počeli su izlaziti na birališta na prijevremenim izborima na kojima bi mlađa generacija političara mogla profitirati na raširenim frustracijama i zamoru sadašnjom političkom garniturom.Opći izbori održavaju se nakon godine u kojoj je pandemija koronavirusa produbila društvene i ekonomske razlike u bivšoj srbijanskoj pokrajini koja je neovisnost proglasila prije 13 godina.

Jedna od najsiromašnijih europskih zemalja Kosovo se sada nosi s ekonomskim teškoćama uzrokovanim pandemijom, a početak cijepljenja 1,8 milijuna stanovnika tek se očekuje.


Prosvjedni pokret Vetevendosje (Samoodređenje) koji se pretvorio u političku stranku mogao bi se okoristiti željama javnosti za promjenama.

Ankete mu daju uvjerljivu čelnu poziciju na izborima iako nije sigurno da je dovoljna za apsolutnu većinu mandata u parlamentu.

Stranka je u kampanji promovirala borbu protiv korupcije.

Od proglašenja neovisnosti, na čelu Kosova uglavnom su bili bivši pobunjenički vođe koji su vodili 1990. rat za neovisnost. Dio njih s javne scene prošle je godine uklonio Haaški sud nakon podizanja optužnica za ratne zločine poput bivšeg predsjednika Hashima Thacija.

Vetevendosje vodi 45-godišnji Albin Kurti koji je uvjeren da će formirati vlast. "Mi dolazimo, oni odlaze", kazao je pred izbore političar koji uživa potporu mlađih stanovnika Kosova.

Obećao je stvoriti nova radna mjesta i povećati plaće. Na Kosovu je prosječna mjesečna plaća oko 500 eura, a nezaposleno je više od 50 posto mladih.

Osmani: Želim iskorijeniti korupciju

Šanse mu je povećala i nova saveznica - privremena predsjednica Vjosa Osmani koja mu se pridružila nakon napuštanja centrističke i trenutno vladajuće Demokratske lige Kosova.

Pravnica Osmani (38) jedna je od najpopularnijih političarki na Kosovu.

Osmani je za AFP rekla da želi iskorijeniti korupciju iz prethodnih administracija i usmjeriti se na "naše ljude, što znači ulaganje u zapošljavanje mladih, zdravstvo i obrazovanje".

Iako je Kurtiju zabranjeno kandidiranje nakon sudske presude iz 2018. jer je bacio suzavac u parlamentu u znak prosvjeda, njegova ga stranka svejedno može imenovati svojim kandidatom za premijera.

Na drugom je mjestu po anketama Demokratska stranka Kosova bivšeg predsjednika Thacija s oko 20 posto glasova a slijedi do sada vladajuća Demokratska liga Kosova.

Etničkim manjinama pripast će 20 mjesta, a polovica je rezervirana za srpsku zajednicu.

Peti izbori na Kosovu od 2008. posljedica su presude koja je imenovanje prethodne vlade ocijenila neustavnom iz proceduralnih razloga.

Prvi rezultati očekuju se navečer nakon zatvaranja birališta.

Tko god formira novu vladu, bit će pod pritiskom Zapada da obnovi razgovore sa Srbijom i riješi dugotrajne sporove.

Odbijanje Beograda da prizna neovisnost Kosova glavni je uzrok napetosti i prepreka snovima obje zemlje da se pridruže Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!