12:57 / 14.12.2018.

Autor: Hina

Kosovo osnovalo vojsku

-

-

Foto: - / -

Zastupnici u kosovskom parlamentu izglasovali su zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova te zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje KBS-a u vojsku Kosova.
Skupština Kosova prihvatila je zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u Vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Vučić označio SAD, Britaniju i Njemačku kao sponzore formiranja kosovske vojskeZastupnici u kosovskom parlamentu izglasovali su zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova te zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje KBS-a u Vojsku Kosova.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova navodi se da "snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", što je, kako prenosi Tanjug, tekst usklađen s preporukama Europske komisije. U zakonu također stoji kako su "kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu s ustavnim i zakonskim mandatom".

Srpska lista, čiji su zastupnici bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćila je da ne prizna prihvaćene zakone i da je Priština tom odlukom "pucala u mir", a građane je pozvala na mir i suzdržanost i zatražila da ne nasjedaju na provokacije.

Predstavnici Srpske liste na konferenciji za novinare u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili su da je KFOR "jedina oružana snaga" koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima. Ustav Kosova predviđa da je za odluku o formiranju vojske nužna i suglasnost srpskih političkih predstavnika.

Tijekom izglasavanja zakona u parlamentu je istaknuto da će formiranjem kosovske vojske "biti zaokružena kosovska neovisnost" te da nije riječ o stvaranju etničke vojske. Zapovjednik kosovskih sigurnosnih snaga Rahman Rama izjavio je za prištinski list "Zeri" da će kosovska vojska služiti svim građanima i da će imati mandat izlaziti i na "sjever zemlje".

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je početkom prosinca, nakon ministarskog sastanka toga vojnog saveza, da "nije pravi trenutak" za formiranje vojske Kosova. Srbijanske agencije pak navode kako, unatoč protivljenju NATO-a, potporu formiranju vojske daju SAD i Velika Britanija.

Zbog napetosti u vezi s današnjom sjednicom kosovskog parlamenta KFOR je u petak ujutro rasporedio više oklopnih vozila, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta, a u sjevernom dijelu pojačana je prisutnost pripadnika Kosovske policije.

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na gotovo svim lokalima, prodavaonicama, ugostiteljskim objektima te na prozorima i terasama stanova i kuća. To je, kako su naveli, njihov "odgovor na najavu formiranja vojske Kosova"  te na zastave SAD-a koje su istaknute u Prištini i diljem Kosova južno od rijeke Ibar.

Srbija i Rusija zatražile su održavanje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se osobno želi obratiti Vijeću sigurnosti. Smatra kako kosovske vlasti krše međunarodno pravo pa i vlastiti ustav.

Beograd današnje glasovanje u Skupštini Kosova vidi kao flagrantno kršenje međunarodnih dokumenata i kosovskog ustava.
"To je najdirektnija prijetnja miru i stabilnosti u regiji i sigurnosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić agenciji Tanjug.

"Odluka o formiranju takozvane Vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju. Protivpravni i separatistički karakter ove ilegalne okupacione formacije jasan je i nedvosmislen", rekao je Marko Đurić, ravnatelj srbijanskog Ureda za Kosovo i Metohiju.

Govori se o pokretima srpskih snaga. Predsjednik Vučić posjetio je vojsku na, kako tamošnji mediji izvještavaju - "tajnoj lokaciji".

Beogradski mediji prenose i poruku iz ureda povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiklu Federice Mogherini da se Sigurnosne snage Kosova (BSK) mogu promijeniti samo kroz postupni proces i sukladno Ustavu Kosova.
"Europska unija očekuje da Kosovo nastavi provoditi obveze iz Prvog sporazuma zaključenog u Bruxellesu u travnju 2013. godine i sporazuma o sigurnosti", navedeno je u priopćenju iz ureda šefice eurodiplomacije.

Hashim Thaci, predsjednik Kosova pojavio se u vojnoj uniformi i rekao da je ponosan što vojska koja je stup svake suverene države sada krasi i Kosovo kao državu. Pet tisuća profesionalnih vojnika uz tri tisuće pripadnika u pričuvi bit će ono što će činiti vojsku Kosova, koju podupiru Amerikanci.

Moskva je zatražila od delegacije UN-a da raspusti, kako su rekli 'sve samoprozvane kosovske oružane snage'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!