Kosovo otvoreno za nove izbore u općinama na sjeveru

06.06.2023.

14:28

Autor: T.V./HRT/Hina

Pripadnici KFOR-a na Kosovu

Pripadnici KFOR-a na Kosovu

Foto: Ognen Teofilovski / REUTERS

Kosovo je otvoreno za mogućnost novih izbora u četiri većinski srpske sjeverne općine nakon nemira, ali prije toga potrebno je poduzeti druge korake, poručila je u utorak kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz.

Nasilje se rasplamsalo otkad su kosovske vlasti postavile etnički albanske gradonačelnike u općinama nakon što su pobijedili na izborima na koje se odazvalo 3,5 posto birača, razljutivši Srbe koji čine većinu u regiji i koji su bojkotirali lokalne izbore.

Gervalla-Schwarz rekla je u izjavi nakon sastanka s češkim ministrom vanjskih poslova u Pragu da je prekid nasilja prvi uvjet za razmatranje novih izbora.

- Da, otvoreni smo za izbore u te četiri općine, ali za nove izbore potrebni su nam međukoraci jer raspisivanje novih izbora a da druga strana izjavi da će ih opet bojkotirati nema smisla, rekla je.

Optužila je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je odigrao ulogu u nedavnom nasilju želeći "učiniti Kosovo nestabilnim" i promijeniti "stvarnost Balkana".

- Duboko sam uvjerena da ovo nasilje nije vezano za ove četiri općine, niti za ove izbore, dodala je.

Pojačanja mirovnim snagam NATO-a počela su stizati na Kosovo ovog tjedna nakon nemira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!