10:34 / 16.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Kosovo prihvaća izbjeglice iz Afganistana, javnost podijeljena

Afganistanci na granici s Pakistanom

Afganistanci na granici s Pakistanom

Foto: Saeed Ali Achakzai / REUTERS

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani potvrdila je da su, na zahtjev Sjedinjenih Država, na Kosovu u tijeku pripreme za prihvat afganistanskih izbjeglica, dok analitičari upozoravaju na sigurnosni rizik od mogućne "infiltracije talibana", javljaju prištinski i beogradski mediji.

Osmani je, kako navodi izvjestitelj RTS-a iz Prištine, priopćila da će građani Afganistana, u kojem su talibani preuzeli kontrolu i u nedjelju ušli u glavni grad Kabul, proći kroz sigurnosnu procjenu Sjedinjenih Država, a da će na Kosovu boraviti privremeno, "dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD".


Vlada Kosova je odmah nakon zahtjeva SAD-a formirala radnu skupinu koja se bavi organizacijskim pitanjima zajedno s američkim partnerima, rekla je Osmani.


Osmani je rekla da joj je američki veleposlanik u Prištini Philip Cosnet 16. srpnja proslijedio zahtjev predsjednika SAD-a Josepha Bidena i državnog tajnika Antonyja Blinkena da Kosovo omogući privremeno utočište afganistanskim civilima koji su sada na meti talibana kao lokalni djelatnici angažirani u radu s američkim snagama i zapadnim saveznicima.


Opravdavajući plan prijema afganistanskih izbjeglica Osmani je navela kako "nitko ne zna bolje (od Kosovara) što znači biti prognan i napustiti mjesto na kojem si odrastao i biti prisiljen bježati kako bi spasio živote".


Istodobno, javnost na Kosovu podijeljena je u povodu najave prihvata afganistanskih izbjeglica.


Među brojnim komentarima različitih analitičara, dominiraju i upozorenja kako je "Kosovo u obavezi da se odazove pozivu SAD", ali i da je "priljev izbjeglica sigurnosni rizik za Kosovo", poglavito zbog očekivanog ubacivanja talibana, objavio je portal Kossev.


Nuredin Ibishi, predstavljen u kosovskim medijima kao stručnjak za sigurnosna pitanja, kaže kako u odluci o prihvatu izbjeglica vidi "elemente infiltracije talibana i uznemirujuće elemente".


Vidim da je rizik veoma velik, različiti ljudi mogu da se infiltriraju u ovaj izbjeglički val, ali ne vidim i da će to možda biti samo privremeno, rekao je Ibishi za TV Klan Kosova.


Njegovo stajalište dijeli i Drizan Shala, koji prihvat izbjeglica vidi kao "dobru stvar u humanitarnom smislu", ali sugerira oprez.


U dugotrajnom procesu postoji opasnost za Kosovo da će doci do infiltracije talibana u civilno stanovništvo i da će to onda imati posljedice, rekao je Shala.


I albanski premijer Edi Rama najavio je u nedjelju da će i Albanija prihvatiti izbjeglice iz Afganistana koje poslije povlačenja SAD-a i zapadnih saveznika žele napustiti zemlju u strahu od odmazde talibana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!