00:06 / 18.07.2018.

Autor: HRT

Kosovo: Uhićena šestorica koji su se borili u džihadističkim skupinama

-

-

Foto: - / -

Sva šestorica su proglašeni krivima zbog aktivnosti u jednoj terorističkoj skupini, precizirala je sutkinja Syzana Cerkini. Sedmi član te skupine je uvjetno osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog ilegalnog posjedovanja oružja.
Kosovsko pravosuđe osudilo  je na zatvorske kazne od 2 do 4 godine šestoricu državljana Kosova jer su se borili u redovima džihadističkih skupina u Siriji.

Sva šestorica su proglašeni krivima  zbog aktivnosti u jednoj terorističkoj skupini, precizirala je sutkinja Syzana Cerkini. Sedmi član te skupine je uvjetno osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog ilegalnog posjedovanja oružja.

Jedan od odvjetnika obrane, Besim Sylejmani, odbacio je optužbu tvrdeći da je neutemeljena. On je za agenciju France presse izjavio da ne postoji nikakav dokaz da su optuženi sudjelovali u sukobu u Siriji.

Oko 300 državljana Kosova se priključilo džihadistima u Siriji i u Iraku, prema podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova. Oko 50 ih je poginulo, a 120 se vratilo u zemlju, od kojih je devedesetak uhićeno od rujna 2014.

Kako bi se spriječilo novačenje džihadista, Kosovo je u ožujku 2015. donijelo zakon koji predviđa kazne do 15 godina zatvora za svoje državljane koji se odlaze boriti u inozemstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!