17:52 / 19.01.2018.

Autor: HRT

Kosovska Mitrovica - podijeljeni grad

-

-

Foto: - / -

Rijeka Ibar dijeli Kosovsku Mitrovicu i simbol je podjela među Srbima i Albanacima. S jedne je strane red albanskih, a s druge red srpskih zastava.
Ubojstvo najistaknutijeg srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića, unijelo je nove napetosti između Beograda i Prištine, zbog čega su prekinuti pregovori u Bruxellesu. Najistaknutiji je primjer podjela i nepomirljivih stajališta Srba i Albanaca - Kosovska Mitrovica, grad koji je podijeljen na srpski i albanski dio.

Rijeka Ibar dijeli Kosovsku Mitrovicu i simbol je podjela među Srbima i Albanacima. S jedne je strane red albanskih, a s druge red srpskih zastava. U središtu Sjeverne Mitrovice spomenik je srpskom caru Lazaru. Uglavnom se plaća srpskim dinarima i rijetko se na automobilima mogu vidjeti kosovske registarske pločice.

Istodobno, u Južnoj Mitrovici vrijeme je podnevne molitve ispred džamije. Most se rijetko prelazi, ali češće sa sjevera nego s juga.

Sjever Kosova, Mitrovica i još nekoliko srpskih općina nisu u cijelosti integrirani u Kosovo. Pregovori Prištine i Beograda počeli su 2011. godine, a Kosovo je pristalo na Zajednicu srpskih općina, gdje bi Srbi imali svoju samoupravu, ali taj je dogovor još daleko od implementacije.

Zbog Ivanovićeva ubojstva prekinuti su mukotrpni pregovori Beograda i Prištine koji su počeli nakon 13 mjeseci pauze. U sjevernu Mitrovicu za vikend dolazi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Najavio je da bi do kraja godine trebalo raspetaljati kosovski čvor, iako bi to značilo de facto priznanje neovisnosti Kosova. A kosovsko rukovodstvo je pod velikim pritiskom da prestane popuštati Srbiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!