Kosovska predsjednica raspisala lokalne izbore na sjeveru Kosova

14.11.2022.

23:09

Autor: HRT/Hina

Priština, arhivska fotografija

Priština, arhivska fotografija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je izvanredne izbore za gradonačelnike četiri općine na sjeveru Kosova nakon što su Srbi odlučili napustiti kosovske institucije u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji.

Osmani je nakon konzultacija s političkim strankama zadužila Središnje izborno povjerenstvo da "poduzme sve neophodne radnje za organiziranje i održavanje izbora" za gradonačelnike općina Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, objavili su kosovski mediji na srpskom i albanskom jeziku.

Kosovski Srbi odlučili su 5. studenog, u jeku krize zbog namjere vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Te odluke, kako je rečeno, bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, po Briselskom sporazumu iz travnja 2013. čiji je pokrovitelj Europska unija.

Srbi su povukli svog predstavnika u vladi Albina Kurtija i svih 10 zastupnika, napustili policiju regije Sjever, pravosudne institucije i četiri mjesta gradonačelnika u općinama na sjeveru Kosova.

Odluku Srba podupire službeni Beograd, inzistirajući da EU treba stati iza sporazuma o normaliziranju odnosa Srbije i Kosova, postignutog u vrijeme šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Raspisujući izbore, kosovska predsjednica poručila je da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtjevom za "praćenje izbora i što veće međunarodno sudjelovanje u izbornom procesu".

Osmani je obećala da će sigurnosne institucije "poduzeti sve mjere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osjećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava", objavio je portal Kosovo online.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!