18:13 / 21.01.2018.

Autor: HRT

Kosovski premijer za HRT: Kosovo je stabilno

-

-

Foto: - / -

Kosovski premijer Ramush Haradinaj dao je ekskluzivni intervju za HRT, prvi jednom hrvatskom mediju otkako je u rujnu preuzeo tu dužnost.
Kosovski premijer Ramush Haradinaj dao je ekskluzivni intervju za HRT, prvi jednom hrvatskom mediju otkako je u rujnu preuzeo tu dužnost. S njim je razgovarao Zoltan Kabok.

Komentirajući jučerašnji posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu, rekao je da smatra da je retorika između Kosova i Srbije umjerenija.

Istaknuo je da je ubojstvo srpskog političara Olivera Ivanovića strašan događaj, tragedija, te dodao da su zainteresirani rasvijetliti slučaj i otkriti istinu. Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički, rekao je.

Na pitanje kakvo je sigurnosno stanje u ovom trenutku na sjeveru Kosova, kosovski premijer rekao je da je Kosovo stabilno. Kosovski ustav i kosovski propisi primjenjuju se i na sjeveru. Postoje kosovski sudovi i policija. Naravno, ondje je sve to bilo neformalnije, u ekonomiji i drugim procesima, ali se stabilizira, u procesu je stabilizacije, istaknuo je, te dodao kako ovaj teroristički čin neće ostaviti posljedice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Bruxellesu. Riječ je o izoliranom slučaju, o tragičnom, neprihvatljivom događaju. Kosovo je pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za sigurnost općenito. Istodobno, stav je Kosova da ne treba nastaviti s postojećim dijalogom nego da treba prijeći u njegovu završnu fazu, da Republika Srbija treba priznati neovisnost Kosova. Mi ne želimo ići unatrag. Kosovo je oprijedjeljeno za euroatlantske integracije, za Europu i NATO, i istodobno njeguje prijateljstvo s Amerikom koje se ističe i koje je posebno, rekao je Haradinaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!