Kovačević: Iluzorno je očekivati da će Putin ikada biti uhićen

19.03.2023.

12:01

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Mikhail Metzel / Reuters

Pomalo iznenađujuće i dramatično je odjeknula vijest da je Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu podigao optužnicu protiv Ruskog predsjednika Putina zbog počinjena ratnih zločina na teritoriju Ukrajine. Podizanje optužnice podržale su SAD, ali postavlja se pitanje čemu takva neočekivana odluka Haškog tribunala kada taj sud ne priznaje Rusija, ali niti Sjedinjene Američke Države. 

Što stoji u pozadini ove optužnice koja predviđa uhićenje Putina na teritoriju 123 države koje podržavaju spomenuti sud, otkrio je u emisiji "Studio 4" Pero Kovačević, stručnjak za međunarodno kazneno pravo.

- Ovaj čin međunarodnog suda u Haagu treba gledati kao čin poruke da se neće tolerirati ratni zločini na području Ukrajine. Znamo da se već neko vrijeme zapadni saveznici bave ratnim zločinima na teritoriju Ukrajine i da su dokumentaciju dostavljali sudu, govori.

Kovačević naglašava kako je ovo jak simbolički čin, ali da je teško očekivati išta više od toga.

Dodaje kako postoje dvostruki kriteriji kod funkcioniranja međunarodnog kaznenog suda te da je prisutna politička manipulacija.

- Sud ima vezane ruke, stoga što su napravljena takva rješenja da se njemu onemogućava njegova efikasnost, naglašava.

Dodaje kako su rezultati ovog suda jako skromni. Sud djeluje od 2002. godine i imao je tek nekih 30-ak slučajeva koje je obrađivao.

- Do sada je doneseno 10 osuđujućih presuda i četiri oslobađajuće. Izdano je preko 20 uhidbenih naloga, među kojima je i Putinovo, te njegove povjerenice za prava djece, istaknuo je Kovačević.

Naglašava kako su male šanse da Vladimir Putin bude ikada uhićen.

- SAD su sklopile ugovore o neizručenju svojih državljana s preko stotinu država. Iluzorno je očekivati da će se Vladimir Putin ikada pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom, zaključio je.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!