11:37 / 08.11.2021.

Autor: Studio 4/I.B./HRT

Kovačević: Otvara se prostor za daljnju destabilizaciju stanja u BiH

Božo Kovačević

Božo Kovačević

Foto: Studio 4 / HRT

Zadnje međunarodne analize političkog stanja i omjera snaga tvrde kako je prostor Balkana zagazio u ozbiljnu krizu. Tim više ako Zapad prije svega SAD i EU ne reagiraju Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na pred opasnom provalijom novog ratnog sukoba. Taj scenarij prema mišljenju visokog međunarodnog povjerenika za tu zemlju Christiana Schmidta gura čelnik RS Milorad Dodik sa svojim separatističkim idejama. O političkoj krizi u BiH u Studiju 4 govorio je vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević.

- Mislim da nije na rubu rata, ali sve ovo što se događa može biti uvod u stanje koje bi na koncu moglo biti razriješeno samo ratom. Naime, ovo što se dogodilo na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti je sljedeće. Rusija je jasno rekla da ne priznaje visokog predstavnika i isto tako i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik isto tako ne priznaje visokog predstavnika. Zašto to? Zato što ovaj put Visoki predstavnik nije potvrđen na sjednici Vijeća sigurnosti nego ga je izabralo samo ovo Vijeće za provedbu mira. Ni u jednoj rezoluciji Vijeća sigurnosti kao ni u samom Daytonskom sporazumu nije definiram način izbora visokog predstavnika, ali budući da Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti ne priznaje aktualnog visokog predstavnika to znači da njegova izvješća neće biti moguće staviti na dnevni red kao službene dokumente i to bitno otežava rješavanje stanja u BiH, rekao je.

Složio se da postoji mogućnost da Rusija i Kina mogle UN-u uložiti veto na produljenje vojne misije EU-a, EUFOR u BiH.

- Postoji ta mogućnost, ali ovaj put je taj misija produžena i to je najveće postignuće. Postignut je kompromis. Neće se spominjati visoki predstavnik i ono što je on podnio kao svoj izvještaj ne tretira se kao službeni izvještaj i zauzvrat Rusija i Kina nisu stavile veto na prihvaćanje takve rezolucije. Ali time se otvara prostor za daljnju destabilizaciju stanja u BiH, ako SAD i EU ne zauzmu jasan stav prema tome i ako ne budu provodili zajedničku politiku, smatra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!