08:33 / 19.03.2018.

Autor: HRT

Kovačević: Putin vodi politiku koja sustavno onemogućava pojavu demokratske opozicije

-

-

Foto: - / -

Putin uživa golemu potporu građana jer ga percipiraju kao jedinog koji se može oduprijeti zapadu.
Ruski predsjednik Vladimir Putin osvojio je četvrti mandat na čelu države. Dobio je 75 posto glasova i, očekivano, potpuno zasjenio sedmero protukandidata. Na vlasti će biti još šest godina, sve do 2024., kada će imati 71 godinu.

I tada će, s jednim premijerskim mandatom, na čelu najveće države svijeta biti 24 godine.


O ruskim predsjedničkim izborima razgovarali smo
u emisiji HR-a "U mreži Prvog" u kojoj su gostovali Jelena Jurišić, profesorica na Hrvatskim studijima i politička analitičarka, Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Moskvi, te Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja. 

Rano jutros Putin se obratio javnosti ne skrivajući zadovoljstvo rezultatom izbora. Najavio je nastavak dosadašnje politike uz neke promjene u vladi. Promjene u vladi bit će nužne, smatra profesorica Jurišić, zbog negativnog rejtinga vlade koji je neusporedivo niži od Putinova. Javnost traži nove ljude, nove ideje. Trebaju ljude koji će dati neku novu snagu, dodala je.

Prema njenom mišljenju, Putin uživa golemu potporu građana jer ga percipiraju kao jedinog koji se može oduprijeti zapadu.

Govoreći o ruskoj opoziciji, Kovačević je rekao kako bi Navaljni bio uspješniji od Putinovih protukandidata, no ne bi ga mogao ugroziti. Navaljni je vrlo uporan, ali ima niz nedostataka. Ruska vlast pokazuje da on uživa podršku zapadnih financijera i da zbog toga više vodi računa o svom imidžu na zapadu nego u Rusiji. Putinovo biračko tijelo teško je razuvjeriti u to da Putin treba biti predsjednik države, rekao je Kovačević. 

Opozicija je imala priliku na parlamentarnim izborima 2011. jasnije se artikulirati, ali su se opozicijski lideri pokazali u tom trenutku neozbiljnima - u jeku predizborne kampanje otišli su na zimovanje u Švicarsku, uključujući i Nemcova. No treba reći i da Nemcov više nije među živima, a i to je jedan od problema ruske politike. To je poruka kako je opasno baviti se opozicijskom djelatnošću, rekao je Kovačević. Istaknuo je kako je način na koji Putin vodi politiku, sustavno onemogućavanje pojave demokratske opozicije.

Ogorec kaže kako je problem ili uspjeh Rusije - problem ili uspjeh čovjeka koji je na čelu te zemlje. Kad god je na čelu Rusije bio čvrst, autoritaran, uspješan, sposoban čovjek, Rusija je prosperirala i to je ono što se uvuklo u svijest njihovih građana. To podupire autoritativan stil vladanja, rekao je Ogorec.  Kovačević zamjera zapadu pogrešnu percepciju Putina. Putin je veoma inteligentna osoba, osoba koja pozorno sluša sugovornika, dobro zna o čemu govori i nikad ne daje neodmjerene izjave, nikad njegov nastup nije bez poente.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!