Kovačević: Kazahstanske vlasti će uz pomoć međunarodnih vojnih snaga uspostaviti stabilnost

07.01.2022.

19:26

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Božo Kovačević

Božo Kovačević

Foto: Dnevnik / HRT

U vrhu vlasti u Kazahstanu došlo je do sukoba između predsjednika Tokajeva i bivšeg predsjednika Nazarbajeva. Izbijanje krize se poklopilo s interesom Tokajeva da postavi svoje ljude na odgovorne dužnosti, rekao je vanjskopolitički komentator Božo Kovačević gostujući u Dnevniku HTV-a.  

Europska unija zabrinuta je zbog situacije u Kazahstanu, gdje je predsjednik Tokajev naredio da se bez upozorenja puca na prosvjednike kao odgovor na nerede. Prosvjedi zbog cijena goriva prerasli su u val nemira diljem zemlje. 

Božo Kovačević smatra kako je najvjerojatnije sukob Istoka i Zapada razlog nemira u Kazahstanu.

- Povećanje cijena energenata je dio orijentacije kazahstanske vlasti prema tržišnoj ekonomiji jer su do tog trenutka cijene energenata bile subvencionirane. Meni se čini da je u vrhu vlasti u Kazahstanu došlo do sukoba između predsjednika Tokajeva i bivšeg predsjednika Nazarbajeva. Tokajev želi preuzeti kontrolu, premda je Tokajev na funkciji predsjednika od 2019. godine, kontrolu nad izvršnom vlasti i nad sigurnosnim službama imao je bivši predsjednik Nazarbajev. Izbijanje krize se poklopilo s interesom Tokajeva da postavi svoje ljude na odgovorne dužnosti, rekao je. 

Naglasio je kako je jasno da je Kazahstan jedan oblik feuda obitelji Nazarbajev i prosvjednici aktualnog predsjednika Tokajeva nisu smatrali relevantnom političkom figurom.

- Smatrali su ga pijunom predsjednika Nazarbajeva. Ključni politički zahtjev bio je smjena Nazarbajeva i snižavanje cijena energenata. Oba zahtjeva su ispunjena, ali intenzitet nemira se proširio. Zasluge si pripisuju kazahstanski opozicionari u izbjeglištvu. To su opozicionari koji su bili pripadnici kazahstanske nomenklature i iz ovog žele profitirati, rekao je Kovačević.  

Rekao je kako će kazahstanske vlasti uz pomoć ovih međunarodnih vojnih snaga uspostaviti stabilnost u zemlji.

- Pogotovo što SAD poziva na poštivanje ustavnog poretka Kazahstana. Bilo bi iracionalno da Amerika koja je nedavno postigla dogovor o suradnji bude glavni akter destabilizacije tog režima, zaključio je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!