Kraj najduljeg američkog rata, vojska SAD-a napustila Bagram

02.07.2021.

22:36

Autor: Miro Aščić/Dnevnik 3/HRT

Odlazak iz Bagrama

Odlazak iz Bagrama

Foto: U.S. Army/Sgt. Jeffery J. Harris / REUTERS

Američka vojska povukla se iz Bagrama, najvažnije vojne baze u Afganistanu. Time privodi kraju povlačenje iz te zemlje i završava 20-godišnji rat koji je i najdulji rat u američkoj povijesti. Dok odlaze posljednji pripadnici međunarodne koalicije, afganistanska vojska izložena je sve jačim napadima talibana.

Utovareni su posljednji kontejneri, odletjeli su posljednji američki transportni avioni. Najveća vojna baza u Afganistanu, odakle su Amerikanci 20 godina koordinirali zračne napade na talibane, napuštena je i prepuštena afganistanskoj vojsci.

Baza Bagram udaljena je samo 60 kilometara od Kabula. Ako je talibani zauzmu, a toga se mnogi pribojavaju, bit će njihova odskočna daska za ponovno osvajanje glavnoga grada.

- Američke snage sinoć su se povukle iz vojne baze Bagram bez ikakve najave i koordinacije s lokalnim vlastima, kazao je upravitelj okruga Bagram Darwaish Raufi. Da je stanje u Afganistanu kaotično i da talibani osvjajaju gradove, potvrđuju građani.

Nesigurnost je odavno postala sastavni dio života u zemlji višedesetljetnog rata. Međunarodna koalicija od 36 zemalja, predvođena SAD-om, golemim je vojnim sredstvima dva desetljeća sprječavala talibane da preuzmu vlast, ali nije ih porazila.

- Povlačenjem međunarodnih trupa rat u Afganistanu se intenzivirao jer su talibani iskoristili prazninu kako bi zauzeli neka područja, kaže predsjednik Vijeća za nacionalnu pomirbu Abdullah Abdullah. Američki obavještajci ne sumnjaju da će talibani izaći kao pobjednici. Procjenjuju da će srušiti aktualnu vlast za najmanje 6 mjeseci do najviše dvije godine.

- Bili smo u tom ratu 20 godina. Mislim da afganistanska vlada ima kapaciteta da se održi, ali za to će trebati više pregovora, smatra američki predsjednik Joe Biden. A Rusija, koja je kao dio bivšeg SSSR-a također poražena u Afganistanu, upozorava da u toj zemlji jača i Islamska država.

- Zabrinuti smo jer, zbog neodgovornog ponašanja nekih dužnosnika u Kabulu i nepromišljenog povlačenja NATO-ovih trupa, pripadnici Islamske države aktivno napadaju područja na sjeveru zemlje, uz granicu s našim saveznicima, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Talibani su se obvezali da će spriječiti bilo kakav međunarodni terorizam s afganistanskog tla te voditi dijalog s aktualnom vladom, ali umjesto pregovora, dok se strane trupe povlače, napadaju afganistansku vojsku i zauzimaju teritorij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!