09:37 / 23.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kraj prosvjeda u Melbourneu, broj zaraženih rekordno visok

Melbourne

Melbourne

Foto: F11photo / Shutterstock

Ulice Melbournea u četvrtak su bile uvelike tihe, nakon trodnevnih prosvjeda protiv karantene, sa stotinama policajaca koji su patrolirali po gradu kako bi spriječili još jedan skup, dok je broj slučajeva covida u saveznoj državi Victoriji dosegao rekordne razine.

Policija je u Melbourneu legitimirala osobe vani, pokazale su snimke na društvenim mrežama, nakon nasilnog prosvjeda u srijedu na kojemu je u drugom najvećem gradu u Australiji uhićeno više od 200 osoba.

Centar za cijepljenje u gradskog vijećnici u Melbourneu bit će zatvoren do ponedjeljka nakon što je nekoliko osoba koje rade u centru fizički i verbalno zlostavljano na putu na posao, rekao je u četvrtak zdravstveni centar.

- Zašto biste zlostavljali, kako mi je rečeno, zašto biste pljuvali na ljude koji se bave takvom vrstom posla?, rekao je na brifingu za medije premijer savezne države Daniel Andrews.

- To je ružno, to je nepotrebno.

Stotine prosvjednika izišle su na ulicu u gradu od 5 milijuna stanovnika otkad su dužnosnici ranije ovaj tjedan naredili dvotjedno zatvaranje gradilišta i naredili obavezno cijepljenje za radnike na gradilištima kako bi spriječili širenje virusa.

Policija i sindikalisti rekli su da su se demonstracijama pridružili ekstremisti i ultradesničarske grupe.

Victoria je u četvrtak prijavila 766 novih slučajeva prenesenih lokalno, što je porast od najvećeg dnevnog broja od 5. kolovoza 2020. kad je zabilježeno 725 slučajeva. Susjedni Novi Južni Wales zabilježio je 1063 novozaraženih, što je porast od 1035 od prethodnog dana te šest umrlih.

Australija se bori s trećim valom zaraze od izbijanja delta varijante virusa u dva najveća grada Sydneyju i Melbourneu, te glavnom gradu Canberri, prisiljavajući blizu pola od ukupno 25 milijuna stanovnika na mjere strogog ostanka kod kuće.

Dužnosnici su obećali ublažiti mjere karantene jednom kad se 70 posto odraslih osoba cijepi, što se očekuje sljedeći mjesec. Oko 55.5 posto osoba u dobi od 16 godina i starije, u cijelosti je cijepljeno u Novom Južnom Walesu te oko 45 posto u Victoriji.

Broj u cijelosti cijepljenih osoba u Novom Južnom Walesu raste za oko 1 posto dnevno, rekao je ministar zdravstva te savezne države, Brad Hazzard, rekavši da bi do 8. listopada broj cijepljenih trebao doseći 70 posto. Dužnosnici su obećali olakšati ograničenja karantene u ponedjeljak nakon što se postigne taj postotak.

Ukupan broj zaraženih u Australiji došao je do 92.000, dok je od sredine lipnja zabilježena 61.000 zaraženih, otkad je prvi delta slučaj zabilježen u Sydneyju. Ukupan broj smrtnih slučajeva je ispod 1200, i dalje niži nego u drugim zemljama s približno sličnim brojem stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!