Kralj Charles: Smrt moje voljene majke trenutak je najveće tuge za mene

08.09.2022.

21:20

Autor: T.V./HRT/Hina

Kralj Charles III.

Kralj Charles III.

Foto: Jane Barlow/Pool via REUTERS / Jane Barlow/Pool via REUTERS

Novi britanski kralj Charles rekao je, nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II., kako je taj gubitak "trenutak najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji". Clarence House, dosadašnji službeni ured princa Charlesa, potvrdio je da će se novi britanski kralj zvati Charles III.

- Smrt moje voljene majke, Njezinog Veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji, kaže se u priopćenju kraljevske obitelji.

- Duboko žalimo zbog smrti cijenjene vladarice i voljene majke, kaže u izjavi Charles. Znam da će se taj gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i među bezbrojnim ljudima diljem svijeta, rekao je.

- Tijekom ovog razdoblja žalosti i promjena, moja obitelj i ja imat ćemo utjehu i podršku u spoznaji o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala, stoji u izjavi kralja Charlesa.

Kraljevska obitelj nakon smrti Elizabete II. ulazi u razdoblje žalosti.

Službeni angažmani bit će otkazani, a zastave na kraljevskim rezidencijama i službenim zgradama bit će spuštene na pola koplja.

Novi britanski kralj zvat će se Charles III.

Clarence House, dosadašnji službeni ured princa Charlesa, potvrdio je da će se novi britanski kralj zvati Charles III.

Charles Philip Arthur George, donedavni princ od Walesa, princ od Škotske, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Carricka, baron od Renfrewa, grof od Chestera i lord od Otoka, rođen je u Buckinghamskoj palači 14. studenoga 1948.

Bile su mu četiri godine kada mu je umro djed George VI., a majka mu naslijedila tron. U britanskoj povijesti nijedan prestolonasljednik nije dulje čekao da naslijedi tron.

To se automatizmom dogodilo u četvrtak nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. Krunidba, čiji će datum biti naknadno određen, samo je simbolična potvrda toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!