13:52 / 11.09.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Kraljica Elizabeta moli za žrtve i preživjele u napadu 11. rujna

Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta

Foto: Christopher Furlong / Pool via REUTERS

Britanska kraljica Elizabeta izjavila je u subotu da se moli za žrtve i preživjele napada na SAD 11. rujna 2001. i odala počast zajednicama koje su se udružile u obnovi nakon devastacije.

- Moje misli i molitve - i misli moje obitelji i cijele nacije - ostaju uz žrtve, preživjele i pogođene obitelji, kao i hitne i spasilačke službe pozvane na dužnost, istaknula je u poruci američkom predsjedniku Joeu Bidenu.


- Posjet mjestu Svjetskoga trgovačkog centra 2010. ostao mi je u sjećanju, rekla je Elizabeth.


- Podsjeća me da dok odajemo počast ljudima raznih narodnosti, vjera i podrijetla koji su izgubili živote, također odajemo počast otpornosti i odlučnosti zajednica koje su se udružile radi obnove, naglasila je.


Dana 11. rujna 2001. 19 je militanata povezanih s Al Kaidom otelo četiri putnička zrakoplova kako bi izveli razorne samoubilačke napade na Sjedinjene Države.


Dva zrakoplova pogodila su tornjeve blizance Svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku koji su se tada srušili, treći zrakoplov uletio je u Pentagon pored Washingtona, dok su članovi posade i putnici u četvrtom zrakoplovu prisilili otmičare da se sruše u Pennsylvaniji.


U napadima 11. rujna ubijeno je 2.977 ljudi, što je najveći pojedinačni gubitak života kao posljedica stranog napada na američko tlo, prema Memorijalnom muzeju 11. rujna.


Među poginulima je šezdeset i sedam britanskih državljana.


Biden će obilježiti napade na 20. godišnjicu posjetom svakom od mjesta na kojima su se srušili oteti avioni, nastojeći odati počast žrtvama.


Obljetnica dolazi ubrzo nakon kaotičnog završetka rata u Afganistanu pod vodstvom SAD-a, započetog prije 20 godina kako bi se iskorijenile Al Kaida i njezin vođa Osama bin Laden, kojeg su 2011. godine ubile američke specijalne snage u Pakistanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!