16:26 / 11.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kraljičin govor: Johnson obećao borbu protiv nejednakosti

Početak zasjedanja britanskog parlamenta

Početak zasjedanja britanskog parlamenta

Foto: Chris Jackson / Pool via REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson obećao je da će se boriti protiv nejednakosti i izjednačiti dijelove zemlje nizom zakona koje je kraljica Elizabeta predstavila na svečanom početku zasjedanja parlamenta.

Na skromnijoj ceremoniji zbog pandemije COVID-a, kraljica je iznijela zakone koje vlada planira progurati, od stvaranja radnih mjesta i zdravstvene zaštite do smanjenja birokracije nakon brexita.

- Prioritet moje vlade je osigurati nacionalni oporavak od pandemije koji će učiniti Ujedinjeno Kraljevstvo jačim, zdravijim i prosperitetnijim nego prije, rekla je 95-godišnja kraljica u govoru kojim je otvoreno zasjedanje britanskog parlamenta. Kraljica je umjesto svečane odore i krune nosila uobičajenu haljinu i šešir.

- Da bi se to postiglo, moja će vlada izjednačiti mogućnosti u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, podržavajući radna mjesta, tvrtke i gospodarski rast i odgovoriti na utjecaj pandemije na javne usluge, naglasila je.

Britanski program cijepljenja daleko je ispred mnogih drugih zemalja i opada broj zaraza pa Johnson (56) želi oživjeti svoj program "izjednačavanja" i obnoviti vodstvo zamagljeno optužbama za kronizam.

- Kriza ni na koji način nije umanjila vladinu ambiciju ili apetit za promjenama (...) Dobili smo povijesnu priliku da stvari promijenimo na bolje, rekao je Boris Johnson.

"Iz retorike u stvarnost"

Na kraju 2020. godine završilo je prijelazno razdoblje izlaska Britanije iz EU-a, a Johnson je nastojao istaknuti prednosti brexita. No dosad nije uspio ispuniti obećanje koje je dao u kampanji za brexit 2016. godine da će ulagati u zdravstvenu službu 350 milijuna funti tjedno.

Njegova vlada će umjesto toga pokušati smanjiti ono što smatra pretjeranom birokracijom EU-a i racionalizirati pravila o državnoj potpori i nabavi kako bi mogla brže i izravnije usmjeriti sredstva u ugrožena poduzeća.

U vladinu strategiju uključene su obrazovne reforme za cjeloživotno učenje odraslih, što ministri smatraju ključnim za preoblikovanje britanske radne snage.

Britanska vlada potvrdila je svoju predanost postizanju nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine. Nada se da će time potaknuti i druge zemlje na ambicioznije ciljeve prije klimatskog summita UN-a u studenom u Škotskoj.

Veliki dio kraljičina govora sadržavao je već poznate politike i prijedloge, što je navelo oporbenu Laburističku stranku da izazove vladu da svoju "retoriku pretvori u stvarnost".

Drugi su kritizirali što su izostavljena pitanja kao što su pružanje socijalne skrbi starijim osobama, invalidima i drugima, što su i prijašnje vlade izbjegavale rješavati. Vlada je rekla da će izraditi prijedloge reformi za taj sektor ove godine.

- Vrlo smo razočarani jer je socijalna skrb tek usput spomenuta u današnjem kraljičinu govoru, rekla je Edel Harris iz dobrotvorne organizacije Mencap.

- Gdje su ambicija i financiranje kad ljudi ostanu bez vitalne njege i podrške koja im je potrebna, zapitala se.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!