Krčenje šuma u brazilskoj Amazoni poraslo za 22 posto

19.11.2021.

07:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Krčenje šuma u Amazoni poraslo za 22%

Krčenje šuma u Amazoni poraslo za 22%

Foto: - / Shutterstock

Krčenje šuma u brazilskoj prašumi Amazone poraslo je za 22 posto u godinu dana, što je najviša razina od 2006. godine, pokazalo je godišnje izvješće brazilske vlade i time demantiralo uvjeravanja predsjednika Jaira Bolsonara da zemlja suzbija ilegalnu sječu šume.

Brazilska agencija za svemirska istraživanja zabilježila je 13.235 četvornih kilometara krčenja šuma u najvećoj prašumi na svijetu u svojim satelitskim podacima PRODES tijekom razdoblja od kolovoza 2020. do srpnja 2021.

Do povećanja dolazi unatoč naporima brazilskog predsjednika da pokaže kako njegova vlada ozbiljno shvaća očuvanje okoliša, dok i dalje poziva na povećenje rudarstva i komercijalne poljoprivrede u zaštićenim dijelovima Amazone.

Vlada je obećala da će okončati ilegalnu sječu šuma prije 2028., što je cilj koji zahtijeva velika godišnja smanjenja uništavanja šume.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!