13:59 / 02.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Krdo slonova približava se kineskom gradu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Krdo 15 divljih slonova približilo se gradu Kunmingu, prijestolnici jugozapadne kineske pokrajine Yunnan u srijedu, izbjegavajući sve pokušaje njihovog preusmjeravanja, nakon putovanja od nekoliko stotina kilometara iz šuma na jugu zemlje.

Grupa azijskih slonova, među njima i tri mladunca, izvorno je živjela u prirodnom rezervatu, navodi državna novinska agencija Xinhua. Slonovi si putovali gotovo 500 kilometara uz autoceste i kroz obrađena polja tijekom proteklih mjeseci. Bili su nekoliko kilometara udaljeni od oboda Kunmiga, grada s oko 8 milijuna stanovnika, u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu, objavila je državna televizija CCTV. 

Iako je nejasno zašto se slonovi kreću prema sjeveru, Xinhua navodi da je smanjenje fonda jestivih biljaka u šumama ugrozilo slonove, čiji je broj porastao u Yunnanu prethodnih desetljeća. Sukobi između seljaka i slonova mogu nastati, uslijed ulaska životinja u sela kako bi jeli plodove. Krdo slonova nanijelo je oko 6,8 milijuna juana štete (6,56 milijuna HRK), navodi Xinhua.

Lokalne vlasti u Yunnanu, koji graniči s Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom koristili su, u proteklim tjednima, razne zapreke na cestama i tone hrane kako bi preusmjerili krdo, istovremeno evakuirajući stanovnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!