Kremlj kaže da će Putin i Biden održati video sastanak u utorak

20:22 / 04.12.2021.

Autor: HRT/IMS/Hina

Sastanak Putina i Bidena u utorak

Sastanak Putina i Bidena u utorak

Foto: Mikhail Metzel/Kevin Lamarque / REUTERS

Video sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog čelnika Joea Bidena predviđen je za utorak, priopćio je Kremlj.


Glasnogovornik Krmelja Dmitrij Peskov potvrdio je datum održavanja samita novinskoj agenciji Interfax.

Sastanak će se održati u jeku povišenih napetosti oko sukoba u Ukrajini, dok se Washington i Moskva međusobno optužuju za vojne provokacije u toj regiji.

Po ruskoj strani, u utorak će se razgovarati o sukobu.

Joe Biden
 upozorio je Vladimira Putina da ne poduzima vojnu intervenciju u Ukrajini i najavio je nove inicijative kako bi se zaštitila ta istočnoeuropska zemlja, koja je bliska saveznica NATO-a.

Po izvješćima, Rusija je nagomilala veliki broj vojnika na područjima nedaleko od granice s Ukrajinom. Kremlj nije opovrgnuo ta izvješća.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je u petak da Putin planira iznijeti Bidenu prijedlog o sigurnosnim jamstvima kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a na istok i okončalo ono što Moskva naziva prijetnjom raspoređivanja oružja ruskim susjedima, uključujući Ukrajinu.

Putin i Biden održali su svoj prvi samit u Ženevi u lipnju, gdje su se dogovorili da će pokrenuti nove razgovore o nuklearnom razoružavanju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!