Kremlj: Medijska nagađanja o napadima na Sjeverni tok - skretanje pozornosti

08.03.2023.

Zadnja izmjena 15:10

Autor: HRT/V.G./Hina

Napad na Sjeverni tok

Napad na Sjeverni tok

Foto: Danish Defence Command / Reuters

Nagađanja o sabotaži plinovoda Sjeverni tok u zapadnim medijima koordinirani su pokušaj skretanja pozornosti, ocijenio je u srijedu Kremlj koji je zaprepašten što američki dužnosnici olako donose zaključke bez provedene istrage.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju RIA rekao je da je očigledno da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele skrenuti pozornost.

- Očito je da je riječ o koordiniranom širenju dezinformacija u medijima. Nagađanja su koordinirani materijal za medije, rekao je Peskov aludirajući na pisanje zapadnih medija, među kojima su The New York Times i Times koji navode da za eksplozije na naftovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nisu odgovorne ni Rusija ni SAD , nego neka proukrajinska skupina.

- Za razaranje rusko-njemačkog podmorskog plinovoda Sjeverni tok najvjerojatnije je odgovorna skupina koja je djelovala u korist Ukrajine, objavio je The New York Time pozivajući se na obavještajne podatke koje su analizirali američki dužnosnici.

Američki dužnosnici, dodaje list, tvrde da u sabotažu nije bio uključen nijedan američki ni britanski državljanin.


Kremlj za hitnu istragu svih članica projekta


- Eksplozije su najvjerojatnije postavljene uz pomoć iskusnih ronilaca koji, čini se, nisu radili za vojne ili obavještajne službe. Ali moguće je da su počinitelji primili specijaliziranu državnu obuku u prošlosti, piše američki dnevni list.

- Kako američki dužnosnici mogu donositi ocjene bez provedene istrage, zapitao se Peskov i ponovio stajalište Kremlja da sve zemlje u čijem su vlasništvu ti plinovodi trebaju inzistirati na provedbi hitne i transparentne istrage pod okriljem UN-a.

- Još nam ne dopuštaju istragu. Samo prije nekoliko dana primili smo obavijesti Danaca i Šveđana o tome, rekao je Peskov pa naglasio: "Ne samo da je čudno, to smrdi na čudovišni zločin".

Prema pisanju Timesa, tjedan dana nakon eksplozija na plinovodima, članovi jedne skandinavske delegacije u Bruxellesu izašli su iz svog veleposlanstva zapanjeni količinom detalja koje su dobili vrlo brzo nakon napada.

Londonski list piše da prema tim saznanjima sabotažu nisu izveli ni Amerikanci ni Rusi ili Poljaci, nego da iza napada stoji proukrajinska skupina koja nije povezana s vladom predsjednika Volodimira Zelenskog.

Times također piše da su dužnosnici NATO-a željeli zaštititi Ukrajinu od javne prepirke s Njemačkom, koja je vagala hoće li joj isporučiti ključnu vojnu pomoć, uključujući tenkove Leopard 2 i protuzračne sustave IRIS-T.

- Ideja da Ukrajinci voze vozilo natovareno eksplozivom kroz Poljsku kako bi pokrenuli napad na njemački plinovod s njemačkog tla posebno bi iritirala njemačku javnost, piše Times.


Berlin ne želi brzati sa zaključcima


Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je da ne treba donositi prerane zaključke nakon što su američki obavještajci zaključili da je eksplozije na plinovodu izvela proukrajinska skupina.

- Savjetujem da se ne brza sa zaključcima, rekao je Pistorius prije početka sastanka ministara obrane zemalja članica EU u Stockholmu.

- Možda je to bila i lažna operacija izvedena kako bi se okrivila Ukrajina, a ta se opcija također spominje u medijima, rekao je Pistorius u intervjuu za Deutschlandfunk.

- Veliki su izgledi i za jedno i za drugo, dodao je Pistorius.

Reznikov: sabotažu nije počinila Ukrajina


Ukrajina je već u utorak opovrgnula medijske navode da ona stoji iz spektukalarne sabotaže na plinvodima u Baltičkom moru izvedenima u rujnum, a u srijedu je optužbe odbacio i ministar obrane.


- To nije naša akcija, ustvrdio je ministar Oleksij Reznikov koji je također u srijedu na skupu u Stockholmu.


Jedan savjetnik šefa države je odbacio umješanost Kijeva, icijenivši da se radi o "zabavnim teorijama zavjere".


Pulitzerov novinar: Uništenje plinovoda po naređenju Bidena


Početkom veljače, istraživački novinar Seymour Hersh objavio je, pozivajući se na neidentificirani izvor, da su ronioci američke mornarice uništili cjevovode eksplozivom po zapovjedi američkog predsjednika Joea Bidena.


Hersh tvrdi da je operacija provedena "pod pokrićem vježbe NATO-a sredinom prošlog ljeta, poznate kao Baltic Operations 22 ili BALTOPS 22", a koja je provedena u lipnju uz obale Njemačke. Navodi da su američki ronioci, koristeći vojnu vježbu NATO-a kao paravan, postavili mine duž cjevovoda koje su kasnije detonirane daljinski.


Bijela kuća priopćila je da je Hershov iskaz "potpuno lažan i potpuna izmišljotina".


Hersh je postao poznat po otkrivanju masakra u My Laiju 1968. godine i skandala u zatvoru Abu Ghraibu sredinom 2000-ih, pisao je za The New Yorker i The New York Times, a dobitnik je i nagrade Pulitzer.

Nizozemski suvlasnik otpisao udio u Nord Streamu


Nizozemski operater plinske mreže Gasunie objavio je u srijedu da je otpisao vrijednost udjela u konzorciju Nord Stream, vlasniku plinovoda Sjeverni tok 1 koji je do prošlogodišnje eksplozije dopremao ruski plin u Europu.

Vrijednost udjela, izvorno procijenjena na 508 milijuna eura, svedena na nulu zbog procjene da plin u doglednoj budućnosti neće ponovo krenuti Sjevernim tokom, objavila je nizozemska tvrtka u godišnjem izvješću.

Dodali su i da pregovaraju s drugim dioničarima o stabilizaciji plinovoda kako bi se spriječila daljnja šteta u okolišu. Procjenjuje se da su u eksploziji u okoliš emitirane tone stakleničkog plina metana.

Većinski je vlasnik konzorcija Nord Stream ruski proizvođač plina Gazprom, a suvlasnici su, uz Gasunie, njemački Wintershall Dea i E.ON i francuski Engie.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!